Έκθεση γελοιογραφίας 2017: Πόσο «γλυκιά» είναι η Ευρώπη τελικά;
Κατεβαίνω από τον συρμό στη στάση Σύνταγμα και ανεβαίνω βιαστικά τις σκάλες που θα με οδηγήσουν στην έξοδο
Κατεβαίνω από τον συρμό στη στάση Σύνταγμα και ανεβαίνω βιαστικά τις σκάλες που θα με οδηγήσουν στην έξοδο
Κατεβαίνω από τον συρμό στη στάση Σύνταγμα και ανεβαίνω βιαστικά τις σκάλες που θα με οδηγήσουν στην έξοδο. Καθώς ανεβαίνω, την προσοχή μου τραβά μια επιγραφή με μεγάλα γράμματα έξω από τον εκθεσιακό χώρο του μετρό: «Έκθεση γελοιογραφίας – Sweet Europe».
Παρόλο που έχω αργήσει, και δεδομένου ότι αγαπώ πολύ την γελοιογραφία, μπαίνω για να πάρω μια γεύση από τις δημιουργίες των καλλιτεχνών, με θέμα τη «γλυκιά Ευρώπη».
150 γελοιογραφίες, 29 Έλληνες γελοιογράφοι, 28 Βρεττανοί και η Ευρώπη στο μικροσκόπιο. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων εκθέτει για δεύτερη χρονιά στον εκθεσιακό χώρο του μετρό Συντάγματος, με την γηραιά ήπειρο να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους Έλληνες και ξένους σκιτσογράφους. Σκοπός της σύμπραξης Ελλήνων και Βρεττανών γελοιογράφων στην έκθεση αυτή που διοργανώνουν από κοινού η Λέσχη Ελλήνων και η Λέσχη Βρεττανών Γελοιογράφων, είναι να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων αλλά και να προβληθεί η ελληνική γελοιογραφία και εκτός συνόρων.
Ακόμη, η λέσχη προσβλέπει στη δημιουργία Μουσείου Γελοιογραφίας και σκίτσου στην Ελλάδα, στον χώρο που έχει διατεθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, στο κτίριο του καπνεργοστασίου.
Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ανεργία, η ανισότητα, είναι ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «Η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης, είτε ως οικονομικής Ένωσης, είτε ως ευρωπαϊκής κουλτούρας, αφορά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των λαών της. Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ανεργία, η ανισότητα, είναι ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες της Ευρώπης.»
Η Ευρώπη κλυδωνίζεται, και οι τριγμοί της κοινωνίας και των αξιών της επηρεάζουν και την παγκόσμια κοινότητα.
«Στις 150 γελοιογραφίες που εκτίθενται συνολικά, αποτυπώνεται αυτό ακριβώς το θολό πολιτικό τοπίο με το μελάνι αλλά και το χιούμορ των γελοιογράφων. Χιούμορ που θέτει ερωτήματα στους επισκέπτες για την τροχιά που έχουν μπει οι ζωές μας σε αυτήν την τόσο ταραγμένη “γλυκιά Ευρώπη” ».
Το ελληνικό χρέος, το προσφυγικό, η πολιτική και οικονομική κρίση, τα μνημόνια, ο φασισμός, η ξενοφοβία, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων τίθενται στο μικροσκόπιο των γελοιογράφων, οι οποίοι στηλιτεύουν την κατάπτωση εννοιών που άλλοτε λειτουργούσαν σαν ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 16 Μαΐου 2017, στις 20.00, από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ χαιρέτισαν επίσης, κατά σειρά, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων κ. Πάνος Μαραγκός, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κ. Σταμάτης Νικολόπουλος, η κα Surreal McCoy και ο κ. Glenn Marshall εκ μέρους των Βρετανών γελοιογράφων, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. κ. Σταύρος Στεφόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας. Στα εγκαίνια έδωσαν επίσης το «παρών» και πολλοί βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κ. Δημήτριος Γάκης, οι κυρίες Ελένη Αυλωνίτου, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Φωτεινή Γάκη, Ευσταθία Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, Όλγα Κεφαλογιάννη και Σοφία Βούλτεψη, οι κύριοι Ιωάννης Γκιόλας και Ιωάννης Σαρακιώτης, δημοσιογράφοι, γελοιογράφοι και πλήθος κόσμου. Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στην συμβολή και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., καθώς επίσης και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
H βρεττανή γελοιογράφος Surreal McCoy μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη
Ωστόσο, όπως γράφτηκε, κύκλοι των Βρυξελλών ενοχλήθηκαν από την υποστήριξη της Βουλής στην έκθεση αυτή, με το επιχείρημα ότι «οι γελοιογραφίες συνδέουν την ΕΕ με το ναζισμό, ενισχύουν τα ευρωδιχαστικά μηνύματα με τη συνήθη επίθεση στη Μέρκελ και τους Γερμανούς και επιπλέον προκαλούν (επικοινωνιακά) εμπόδια σε εκείνους, που σταθερά τους τελευταίους μήνες επιχειρούν με κάθε πολιτικό κόστος να στηρίξουν φιλελληνικές θέσεις».
Από την άλλη, η λέσχη αντιτίθεται και αμφισβητεί τα σχόλια αυτά, ενώ υποστηρίζει στην Επίσημη ανακοίνωση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι προφανές ότι ακόμα και η δυνατότητα, το δικαίωμά μας να κουβεντιάσουμε για το πώς βλέπουμε την Ευρώπη ενοχλεί και μάλιστα πολύ. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα και πανομοιότυπα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα του πλουραλισμού και της ελευθερίας του λόγου.»
Γελοιογραφία του Στάθη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση ενός εκ των δημιουργών, η γελοιογραφία του οποίου προκάλεσε αντιδράσεις σχετικά με την ταύτιση της ευρωπαϊκής οικογένειας και της ναζιστικής ιδεολογίας. Ο γνωστός cartoonist, Δημήτρης Γεωργοπάλης, απαντά, μεταξύ άλλων, με ευθύτητα και καυστικό χιούμορ στο blog του, ως εξής:
Οι εκθέτες μίλησαν για μια Ευρώπη που ταλανίζεται και που παραπαίει, λοξοδρομώντας πολλές φορές και χάνοντας τον αρχικό της προσανατολισμό.
Ακόμη, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, οι επισκέπτες της έκθεσης προέρχονται από κάθε γωνιά της γης – πολλοί από αυτούς και Γερμανοί – και ποικίλουν σε ηλικία. Άλλοι αντιμετωπίζουν θετικά την εικόνα της παρηκμασμένης Ευρώπης, κι άλλοι αντιδρούν έντονα σε συμβολισμούς και αλληγορίες που δημιουργούν οι γελοιογράφοι. Όσοι καταγράφουν τα σχόλιά τους στο ειδικό λεύκωμα της λέσχης, εκφράζουν με ειλικρίνεια τις θέσεις τους απέναντι στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, το Brexit, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την Ε.Ε., είτε αποστρεφόμενοι το περιεχόμενο των γελοιογραφιών, είτε αναδεικνύοντας τον απατηλό χαρακτήρα της Ευρώπης του σήμερα. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μερικά από τα σχόλια των επισκεπτών:
Δείτε τι είπαν αποκλειστικά στο marketnews.gr μερικοί εκ των πολύ γνωστών γελοιογράφων:
Συμμετέχουν, από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) οι: Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος και Βαγγέλης Χερουβείμ.
Από τη Μεγάλη Βρετανία: Terry Anderson, Nathan Ariss, Sally Artz, Jeremy Banx, Rupert Besley, Andrew Birch, Steve Bright (“Brighty”), Dave Brown, Matthew Buck, Andy Davey, Peter Dredge, Noel Ford, Jonesy (Steve Jones), Chris Madden, Glenn Marshall, The _Surreal_McCoy, Fran Orford, Ken Pyne, Royston Robertson, Martin Rowson, William Rudling, Tim Ruscoe, Liam Higgins Saunders, Peter Schrank, Bill Stott, Mike Turner, Colin Whittock και Kipper Williams.
Facebook Comments