…Tα τύμπανα του πολέμου στη Συρία προκαλούν αναταράξεις στις αγορές…

…Ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής της Nomura κ. Alastair Newton προειδοποιεί για μία «εφάπαξ» επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του καθεστώτος στη Συρία, εάν τα στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι η κυβέρνηση του κ. Μπασάρ αλ-Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα σε μία επίθεση έξω από τη Δαμασκό.

…Πάντως, η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της, κατά πάσα πιθανότητα θα απέχουν από τον τύπο της επέμβασης που χαρακτήρισε τη δράση τους στη Λιβύη το 2011, επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura.

…Αντ’ αυτού, «πιστεύουμε ότι μία σχετικά σύντομη σειρά επιχειρήσεων αέρος και επιθέσεις πυραύλων εναντίον εγκαταστάσεων-κλειδιά του καθεστώτος και πυρομαχικά είναι η πιο πιθανή επιλογή η οποία αντιπροσωπεύει μία προειδοποιητική βολή κατά του καθεστώτος», υποστηρίζει οκ. Newton.

…Στην πιο ισχυρή αντίδραση των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, στην επίθεση στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα, λίγο έξω από τη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα «πιστεύει ότι πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι θα χρησιμοποιούν πιο ειδεχθή όπλα ενάντια στους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου», όπως ανέφερε το Reuters.

…Η στρατιωτική δράση, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά απίθανη. Ενας καθοριστικός παράγοντας είναι κατά πόσον οι επιθεωρητές χημικών όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία μπορεί να αποδείξουν εάν το καθεστώς αλ-Ασαντ ήταν υπεύθυνο για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής» που έθεσε ο κ. Ομπάμα και είναι πιθανό να προκαλέσει μία σκληρή απάντηση.

…«Η απόφαση να ξεκινήσει μία στρατιωτική επέμβαση κάποιου είδους (ή όχι), θα περιμένει τουλάχιστον μία προκαταρκτική έκθεση από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών», όπως επισημαίνει ο κ. Newton.

…Οι προσδοκίες ότι η σύμμαχος της Συρίας, Ρωσία, θα ασκήσει βέτο έναντι πιθανής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού – αν η άδεια ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – δεν μπορεί να σταματήσουν αναγκαστικά την επέμβαση από το να λάβει χώρα, καθώς οι ξένοι υπουργοί, τόσο στη Βρετανία όσο και την Τουρκία, έχουν δηλώσει δημόσια ότι οι ενέργειες μπορούν να ληφθούν εκτός του συστήματος του ΟΗΕ.

…Σε γενικές γραμμές, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου – οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς σε μία κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία – θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να προσαρμοστούν στον κίνδυνο μίας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας και αν και είναι απίθανο να υπάρξει κάποια άμεση επίπτωση στην προσφορά, δεδομένου ότι η χώρα παράγει αμελητέες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως εξηγεί ο κ. Newton.

…Παρ’ όλα αυτά, η Δυτική στρατιωτική επέμβαση θα εμβαθύνει της περιφερειακές εντάσεις, προσθέτοντας στις αυξημένες ανοδικές πιέσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent που σημειώθηκαν αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Nomura.

…Με το Brent ήδη να διαπραγματεύεται περίπου στα 111 δολάρια το βαρέλι, αυτό ενισχύει την υφιστάμενη άποψη της Nomura ότι το πολιτικό ρίσκο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής είναι πιθανό να προκαλέσει μία κίνηση των τιμών του μαύρου χρυσού, κατά τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2013, στα 105 – 120 δολάρια, όπου βρισκόταν για τα περισσότερα από τα τελευταία δυόμισι χρόνια αφού πρωτο-ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, επισημαίνει ο κ. Newton.

…Ενας σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι το πώς το Ιράν – ο υποστηρικτής της Συρίας και μεγάλη περιφερειακή δύναμη – θα ανταποκριθεί σε μία τιμωρητική Δυτική επέμβαση εναντίον της χώρας.

…Αντε να γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία για να ησυχάσουμε!.. Διότι έως τότε έχουμε να ακούσουμε πολλά!

…Tη μεταβίβαση ελληνικών κρατικών εταιρειών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, προτείνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανικών κ. Ούλριχ Γκρίλο.

…«Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα», σημειώνει ο κ. Γκρίλο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Westdeutsche Allgemeine» και προσθέτει ότι «όταν μία επιχείρηση κηρύσσει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον έως ότου ο διαχειριστής της πτώχευσης εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της και αποφανθεί σχετικώς». Τονίζει, μάλιστα, ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία «καλή συνταγή» για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

…Οι χώρες της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας έχουν κάνει σημαντική πρόοδο για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, αλλά αυτό δεν φτάνει για να πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζει ο οίκος Moodys.

…Οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σταδιακά ελαττώνονται, αλλά το ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών θα χρειαστεί χρόνο για να φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα, σημειώνει ο διεθνής οίκος…

…Η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2016-2017, εκτίμησε ο οίκος στην έκθεσή του, που πραγματεύεται τις εξελίξεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία. «Ενας από τους λόγους για το μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής είναι ενδεχομένως ότι η συμμετοχή τους στην ευρωζώνη εμποδίζει τις χώρες αυτές να προχωρήσουν σε ονομαστική υποτίμηση των νομισμάτων τους, απαιτώντας εσωτερική υποτίμηση για να βελτιώσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους», αναφέρει ο οίκος.

…Η Intralot αποκτά επιπλέον ποσοστό συμμετοχής περίπου 25,01% στη συνδεδεμένη εταιρεία Bilyoner, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το συνολικό μερίδιό της στην εταιρεία να ανέλθει σε 50,01% περίπου. Η Bilyoner είναι τουρκική εταιρεία που λειτουργεί ως ηλεκτρονικός πράκτορας, προσφέροντας τα παιχνίδια αθλητικού στοιχήματος του κρατικού οργανισμού SporToto, τα οποία συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της εταιρείας, καθώς και τα παιχνίδια τύπου Λόττο της κρατικής λοταρίας Milli Piyango μέσω του διαδικτύου στη χώρα.

…Το τίμημα για το συγκεκριμένο ποσοστό θα είναι 10 εκατ. ευρώ…

ΧΣ

Facebook Comments