Χωρίς συμφωνία έληξε η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 προκάλεσαν το αδιέξοδο.

Νωρίτερα

Διακοπή είχε από τις 19:30 ώρα Ελλάδας για 3 ώρες το Eurogroup προκειμένου να γίνουν τεχνικές συζητήσεις για το χρέος, με στόχο οι Υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε ένα κείμενο για το ελληνικό χρέος το οποίο θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. 

Τεχνικές συζητήσεις έγιναν ανάμεσα στους Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Λεμέρ και Σόιμπλε

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Ελένη Βαρβιτσιώτη, γράφοντας για το πρώτο προσχέδιο, κάνει λόγο για 3,5% πλεονάσματα μέχρι το 2022 και σχετικά με το δεύτερο προσχέδιο αναφέρει πως στόχος είναι 2,2% απ’ το 2023 μέχρι το 2060.

Την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή το 2018, όπως είχε διαμηνύσει λίγα λεπτά νωρίτερα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, κάλεσε τους δανειστές της Ελλάδας να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει κάνει ό,τι μπορεί» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα έχει αναλάβει ήδη τις ευθύνες της.

EWG

Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο το θέμα του χρέους παραπέμπεται σε επίπεδο Eurogroup.

Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν πολλές απόψεις, πολλές τεχνικές λύσεις, οι οποίες βρίσκονται τώρα στο τραπέζι του Εurogroup, αναφέρουν για το ζήτημα του χρέους οι ίδιες κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

 

 

 

Facebook Comments