Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας υποστήριξε σήμερα πως αν ξεπεράσουμε τα ιδεολογικά ζητήματα πολύ εύκολα μπορούμε να σκεφτούμε μεγάλα έργα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων (ΣΔΙΤ) και μέσω του “πακέτου Γιούνκερ.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης στην ημερίδα #Invest EU για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε τα έργα ΣΔΙΤ “κολλάνε στο ιδεολογικό υπόστρωμα” και πως αν το ξεπεράσουμε θα προχωρήσει πολύ γρήγορα η νέα γενιά επενδύσεων με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών.

Τα ΣΔΙΤ, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό εργαλείο “αρκεί να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς, τις επιφυλάξεις και να κατανοήσουμε την ουσία του τι μπορεί να προσφέρει αυτό το εργαλείο”.

Πρόσθεσε πως στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι “υπάρχουν ακόμα ισχυρές αντιστάσεις ως προς τα έργα αυτά” αλλά έχει αποφασιστεί σε υψηλό επίπεδο πως θα προχωρήσουν έργα ΣΔΙΤ στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των μεταφορών και των ψηφιακών υποδομών. Ομως “αυτή η απόφαση πρέπει να περάσει στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού”.

“Πρέπει να αποδεχθούμε και να μπει στη λογική μας ο συνδυασμός των δημοσίων με τους ιδιωτικούς πόρους” τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά “στην Ελλάδα δεν είναι απλό γιατί έχουμε μια κουλτούρα συγκροτημένη και οι δημόσιοι φορείς προτιμούν όλοι την αμιγώς κρατική χρηματοδότηση”. Πρόσθεσε πως “έχουμε γαλουχηθεί να υλοποιούμε έργα με υπερβάσεις και με ποιότητα που δεν εξασφαλίζεται κατά τη λειτουργία του έργου. Είναι μια παράδοση που πρέπει να αλλάξουμε”.

Ανέφερε το παράδειγμα των έργων οδοφωτισμού τα οποία, όπως είπε, “θα μπορούσαν σήμερα να είναι προτεραιότητα. Είναι εύκολα και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τεράστια αγορά στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας. Ομως αν ρωτήσουμε τους δήμους και τις περιφέρειας θα σας πουν πως προτιμούν να δανειστούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και να τα κάνουν μόνοι τους”. Τόνισε πως “πρέπει να συμφωνήσουμε τώρα και να συνδυάσουμε τις δυνατότητες του Ταμείου Παρακαταθηκών με τη λογική των ΣΔΙΤ ώστε να κάνουμε τα έργα ελκυστικότερα και να τα προχωρήσουμε άμεσα”.

Κατά τον υφυπουργό Οικονομίας, “το πακέτο Γιουνκέρ δεν το αξιοποιούμε γιατί αδυνατούμε να καταλάβουμε πως απαιτεί και ιδιωτική συμμετοχή και υποβάλλουμε προτάσεις με την παραδοσιακή λογική”.

Ο Στ. Πιτσιόρλας είπε πως μπορούν να προχωρήσουν και έργα αναπλάσεων, κατασκευής νέων δημοσίων κτιρίων, αλλά και έργα διαχείρισης απορριμμάτων για τα οποία παραδέχθηκε πως “υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιστάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν”. Θεωρεί πως “είμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο όπου εάν ξεπεράσουμε τις ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα αναστολές μας για τη συγκεκριμένη μορφή έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας”.

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας υποστήριξε πως ειδικά στο κομμάτι των δημοσίων κτιρίων “έχουμε προτάσεις αρκετές και πρέπει να φτιαχθούν τα έργα στη λογική της ανταποδοτικότητας. Μπορώ να σας πως πως είμαστε σε συζητήσεις και με νοσοκομεία και με πολλούς οργανισμούς για θέματα εξοικονόμησης”.
 

Facebook Comments