Κύπρος: Επανεξετάζεται η μονιμότητα στο δημόσιο
Επανεξέταση ζητημάτων όπως η μονιμότητα, η αρχαιότητα και οι κλίμακες περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για εκσυγχρονισμό του δημοσίου στην Κύπρο
Επανεξέταση ζητημάτων όπως η μονιμότητα, η αρχαιότητα και οι κλίμακες περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για εκσυγχρονισμό του δημοσίου στην Κύπρο
Η επίτροπος φαίνεται αποφασισμένη να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στο δημόσιο τομέα θέτοντας στο μικροσκόπιο αρχές της παραδοσιακής δημόσιας διοίκησης και ακλόνητα μέχρι σήμερα κεκτημένα που δεν τόλμησε να αγγίξει καμία κυβέρνηση.
«Υπάρχουν παρωχημένες δομές στη δημόσια υπηρεσία οι οποίες την περίοδο της δεκαετίας του 1960 ήταν λειτουργικές. Στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις δεν ανταποκρίνονται», επισημαίνει στη StockWatch η επίτροπος.
Υπογραμμίζει ότι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα αποτελεί προεκλογική δέσμευση του προέδρου Αναστασιάδη για εμπέδωση της αξιοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και για εκσυγχρονισμό των δομών.
Μικτό σύστημα δημόσιου τομέα
Οι σύγχρονες απαιτήσεις για αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία οδηγούν σε αμφισβήτηση παγιωμένων, αλλά ξεπερασμένων, για πολλούς, αρχών της παραδοσιακής δημόσιας διοίκησης, όπως η μόνιμη εργοδότηση.
Η επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι «δεν μιλάμε για κατάργηση της πολύχρονης αυτής κατάκτησης των δημοσίων υπαλλήλων. Το κάθε κράτος θα πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία, ώστε από τη μία η μονιμότητα να μη δημιουργεί στεγανά, για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις του κρατικού υπαλλήλου, και από την άλλη να μην έχουμε μία δημόσια υπηρεσία μόνο με συμβάσεις εργασίας προκαθορισμένου χρόνου».
«Μπορούμε», είπε, «να δημιουργήσουμε ένα μικτό μοντέλο για να δοθούν κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας».
«Η ασφάλεια εργοδότησης αποτελεί μερικές φορές ανασταλτικό παράγοντα για καλύτερη επίδοση των δημοσίων υπαλλήλων. Και οι αλλαγές που προτείνονται και θα αποφασιστούν από το υπουργικό συμβούλιο και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και μείωσης των δαπανών, στον εξορθολογισμό των δομών και διαδικασιών, στην ποιότητα και στην ενίσχυση της κεντρικής διοίκησης για ανάκαμψη».
Επισημαίνει ότι στις πλείστες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν τέτοια μικτά συστήματα στο δημόσιο τομέα όπου υπάρχουν οι μόνιμες θέσεις και οι θέσεις που πληρώνονται με συμβόλαιο.
Διευκρινίζει εμφαντικά ότι «οι αρχές της παραδοσιακής δημόσιας διοίκησης δεν θα παραβιαστούν, αλλά θα εκσυγχρονιστούν».
Το τελματωμένο σύστημα αξιολόγησης
Η επίτροπος αναφέρεται στη συνέχεια στο σύστημα αξιολόγησης και στη βαρύτητα που δίνεται στην αρχαιότητα, ως κριτήριο ανέλιξης, αλλά και στις προκαθορισμένες κλίμακες ανέλιξης.
«Πρέπει να ληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθεί η αυθαιρεσία και η αδικία», τονίζει η κ. Λαμπριανίδου.
«Μέσα από την πολύχρονη αυτή διαδικασία έγιναν και λάθη. Ίσως επειδή επενεργεί η υποκειμενικότητα των προϊσταμένων κατά την αξιολόγηση των υφισταμένων τους για προαγωγή».
Χαρακτηρίζει ως τελματωμένο το σημερινό σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το οποίο όλοι αξιολογούνται εξαίρετοι και οι προαγωγές γίνονται με το κριτήριο της αρχαιότητας. «Επομένως», σημειώνει, «δεν επιλέγονται πάντα οι καλύτεροι διευθυντές. Από την άλλη δεν μπορεί να αγνοηθεί παντελώς η αρχαιότητα. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να τα επανεξετάσουμε».
Η επίτροπος επισημαίνει ότι σήμερα θα πρέπει να μιλάμε για ηγέτες στη δημόσια υπηρεσία που θα πρέπει να σχεδιάζουν, να προωθούν και να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα και όχι να αναμένουν να εκδηλώνονται οι εξελίξεις και να τρέχουμε να τις προλάβουμε.
Σε ότι αφορά τις προκαθορισμένες κλίμακες ανέλιξης είναι και αυτό, είπε, ένα από τα θέματα που θα επανεξεταστούν, καθώς είναι και αυτή μία πρακτική που χρειάζεται βελτίωση. Είναι μία πρακτική που εμποδίζει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τη σωστή αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων με τον πιο ορθολογικό τρόπο.
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, σε όλα τα κράτη στην Ευρώπη και πέραν της Ευρώπης, οι δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να συγκρατήσουν το κόστος, αναφέρει.
«Έτσι, μειώνονται οι αριθμοί, μειώνονται τα έξοδα και παράλληλα αυξάνονται οι απαιτήσεις για καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών».
Facebook Comments