Πλεόνασμα παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ο τουρισμός ενισχύθηκε σημαντικά ενώ οι εισαγωγές συνέχισαν να υποχωρούν εν μέσω αδύναμης εγχώριας οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, το συνολικό πλεόνασμα το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 1,36 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 17 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και η εισροή ρεκόρ των τουριστών, σε συνδυασμό με τις λιγότερες αγορές εισαγόμενων προϊόντων, εξισορρόπησαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ισπανίας έπειτα από πολλά χρόνια ελλείμματος.

Η Ισπανία εμφάνισε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τους πρώτους δύο μήνες του έτους, αλλά από το Μάρτιο αυτή η τάση άλλαξε.

Η οικονομία άρχισε να ενισχύεται ελαφρώς στο ξεκίνημα του δευτέρου τριμήνου. Τον Ιούνιο, η οικονομία της Ισπανίας εμφάνισε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 2,57 δισ. ευρώ, καθώς οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 13% και οι εισαγωγές κατά 1,6%.

Την Πέμπτη, η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία που έδειξαν ότι στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περυσινού έτους και κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Facebook Comments