Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε την Παρασκευή ότι το “όχι” της βρετανικής Βουλής για στρατιωτική δράση στη Συρία δεν επηρεάζει την θέληση της Γαλλίας να τιμωρήσει την κυβέρνηση του Bashar al-Assad για την χημική επίθεση κατά αμάχων στην Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα.

Ο Hollande δήλωσε σε συνέντευξή του στην Le Monde ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάληψη “ισχυρής” τιμωρητικής δράσης για την επίθεση, που όπως υποστήριξε, προκάλεσε “ανεπανόρθωτη” βλάβη στον συριακό λαό. Πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους της Γαλλίας.

Ερωτηθείς για το αν η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει δράση χωρίς την συνδρομή της Βρετανίας, ο Hollande απάντησε: “Ναι. Η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μια επιχείρηση. Αυτό ισχύει για την Βρετανία, όπως και για την Γαλλία.”

Η βρετανική Βουλή απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση της κυβέρνησης για στρατιωτική δράση στη Συρία, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες των ΗΠΑ να τιμωρήσουν το συριακό καθεστώς για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας.

Ο Hollande μπορεί να δράσει ανεξάρτητα από το αν η γαλλική Βουλή εγκρίνει ή όχι την επέμβαση στη Συρία. Το γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα την Τετάρτη.

Ο Hollande είπε επίσης στην Le Monde ότι δεν θα λάβει καμία απόφαση για δράση, εκτός και αν συντρέχουν οι συνθήκες που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο. “Υπάρχουν όλες οι επιλογές στο τραπέζι. Η Γαλλία θέλει επέμβαση ανάλογη και ισχυρή κατά του καθεστώτος της Δαμασκού,” είπε. “Υπάρχουν λίγες χώρες που έχουν την ικανότητα να επιβάλλουν κυρώσεις, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα. Η Γαλλία είναι μία από αυτές. Είμαστε έτοιμοι. Θα αποφασίσουμε την στάση μας σε στενή συνεννόηση με τους συμμάχους μας”.

Facebook Comments