Για 11 από τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ η καγκελ. Μέρκελ και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Σταινμάιερ, αντάλλαξαν τα ξίφη τους για την Ελλάδα, το τρίτο πακέτο, τη “θανατηφόρα ενεση” της λιτότητας και την κρίση.

Όλα τα αναμενόμενα θέματα τέθηκαν στην μοναδική τηλεοπτική μονομαχία της καγκελαρίου Μέρκελ με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών μέχρι τις εκλογές, όπως η φορολογία, το κατώτερο ημερομίσθιο, οι συντάξεις, το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων, οι εξελίξεις στη Συρία και φυσικά η στρατηγική της κυβέρνησης στην ευρωζώνη.

«Πίεση για μεταρρυθμίσεις»

Οι ερωτήσεις για την Ελλάδα και την κρίση του ευρώ έγιναν 18 λεπτά μετά την έναρξη της τηλεμαχίας. Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την έγκριση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα, ότι «για το 2015/2016 υπάρχει ανάγκη για περισσότερα χρήματα». Η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Γι αυτό συζητώ τα θέματα μόνο όταν ανακύπτουν» δικαιολόγησε η Μέρκελ την άρνησή της να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος και τους όρους.

«Λέω επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα», ανέφερε. Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα έγινε δεκτή στη ζώνη του ευρώ χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, το σύμφωνο σταθερότητας τέθηκε εκτός ισχύος, κι όλα αυτά υπό την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων.

«Δεν πρέπει να δείξουμε μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη, αλλά να ακολουθήσουμε μια αρχή: επίδοση, ανταλλάγματα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», τόνισε η Μέρκελ, η οποία επανέλαβε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις.

«Θανατηφόρα ένεση»
Από την πλευρά του ο Πεερ Στάινμπρουκ είπε, όπως το έχει κάνει και σε πολλές συνεντεύξεις, ότι το αποφασιστικό σημείο είναι πως η εξαγγελία του τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου αποτελεί απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης στην ευρωκρίση. «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε συνεχώς προγράμματα λιτότητας σε χώρες με κρίση όπως η Ελλάδα, εκείνο που λείπει είναι ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της χώρας με ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη και πρωτοβουλίες εναντίον της ανεργίας των νέων».

Ο Πεερ Στάινμπρουκ σε αυτό το σημείο θύμισε ότι και η Γερμανία κάποτε βοηθήθηκε από τους εταίρους της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στέκεται στην υποχρέωσή της να βοηθά χώρες με οικονομικά προβλήματα.

«Η μέχρι τώρα στρατηγική σας» τόνισε γυρνώντας προς την καγκελάριο, «είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν συνέλθει ακόμη οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση».

Παραδέχθηκε πως θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι προϋπολογισμοί τους, αλλά όχι με μια «θανατηφόρα ένεση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Facebook Comments