Ο ισπανικός μεταποιητικός τομέας διευρύνθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, σε μια τελευταία ένδειξη ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει από μια βαθιά, παρατεταμένη ύφεση.

Η εταιρεία δεδομένων Markit δήλωσε ότι η μηνιαία μέτρηση της δραστηριότητας μεταξύ των ισπανικών εργοστασίων, με βάση έρευνα σε στελέχη, σημείωσε άνοδο στις 51,1 μονάδες τον Αύγουστο από τις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο υψηλότερα των 50 μονάδων, από τον Απρίλιο του 2011.

Οι νέες δραστηριότητες, ένδειξη για τις προοπτικές του κλάδου, αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και με τον ταχύτερο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2011.

«Οι εξαγωγές ήταν η βασική πηγή για το θετικό momentum», δήλωσε ο Andrew Harker, οικονομολόγος της Markit. Αλλά οι εταιρείες παρέμεναν ακόμη επιφυλακτικές με την τάση να διεκπεραιώνουν τις παραγγελίες από το ισχύον απόθεμα των αγαθών αντί να αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα παραγωγής, δήλωσε.

Τα στοιχεία της Δευτέρα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η εδώ και πολύ καιρό ύφεση της ισπανικής οικονομίας έχει πιάσει πάτο. Τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% σε τριμηνιαία βάση μεταξύ Απριλίου-Ιουνίου, και αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης από το συγκρίσιμο τρίμηνο του 2011, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα ύφεση.

Facebook Comments