Τις προθέσεις της τρόικας αναφορικά με τα περιθώρια μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου και από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση έχει ληφθεί απόφαση να τεθεί θέμα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο  θέρμανσης προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά τα νοικοκυριά αλλά και να αποφευχθούν τα προβλήματα (περιβαλλοντικά, κ.ά.) που δημιουργήθηκαν λόγω της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης τον περασμένο χειμώνα.

Σημειώνεται ότι η εξίσωση του φόρου είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και το δημόσιο  να χάσει σημαντικά έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Ωστόσο, οι αριθμοί συνηγορούν στο ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο καθώς αυξήθηκε σημαντικά η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, που σημαίνει ότι οι ποσότητες που διοχετεύονταν στην αγορά από αποχρωματισμένο πετρέλαιο θέρμανσης σε πετρέλαιο κίνησης έχουν μειωθεί σημαντικά.

Σε κάθε περίπτωση η στάση της τρόικας έναντι του ελληνικού αιτήματος θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και την αξιολόγηση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα πρόσθετο επιχείρημα: είναι η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα πρατήρια που δημιουργεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης της αγοράς καυσίμων για την καταπολέμηση στο λαθρεμπόριο.

Facebook Comments