Markit: Σε υψηλό 44 μηνών ο ελληνικός ΡΜΙ
Τα στοιχεία του δείκτη PMI για τον Αύγουστο υπέδειξαν ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης
Τα στοιχεία του δείκτη PMI για τον Αύγουστο υπέδειξαν ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης
Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν, καθώς η άνοδος των τιμών εισροών επιταχύνθηκε, ενώ οι χρεώσεις υποχώρησαν. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI – Purchasing Managers’ Index) –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών, κλείνοντας στις 48.7 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 47.0 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Το γεγονός αυτό υπέδειξε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των επιχειρησιακών συνθηκών, σε μέτριο ρυθμό.
Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ενώ ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2009. Η βελτιωμένη τάση της εισροής νέων παραγγελιών, η οποία παρέμεινε στην κυριολεξία αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλλε στα συνολικά επίπεδα της παραγωγής.
Το γεγονός αυτό σήμανε το τέλος μιας περιόδου συνεχούς υποχώρησης των νέων εργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009. Εντωμεταξύ, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ελαφρά αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού. Παρότι πρόκειται μόνο για ελαφριά αύξηση, εντούτοις, αντιπροσωπεύει μια ταχεία στροφή από το σημαντικό ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Ο Phil Smith, economist της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε:
«Τον Αύγουστο, ο κύριος δείκτης PMI αυξήθηκε πλησιάζοντας στο σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, επίπεδο το οποίο δεν έχει ξεπεράσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση κατά τη διάρκεια των επτά από τις οκτώ τελευταίες περιόδους της έρευνας, υποδεικνύοντας σταθερή επιβράδυνση σε σύγκριση με τον ταχύ ρυθμό συρρίκνωσης που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ τείνει να σταθεροποιηθεί.
«Από τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις που υπέδειξε η έρευνα του Αυγούστου, ήταν η σταθερή τάση του όγκου των νέων παραγγελιών και η ελαφριά αύξηση των εξαγωγών. Αν και τον επόμενο μήνα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, είναι πιθανό να διακοπεί η πτωτική πορεία της παραγωγής αγαθών, η οποία φέρει ήδη ενδείξεις επιβράδυνσης, και να γεννηθούν ελπίδες για διαφαινόμενη ανάκαμψη πριν από το τέλος του έτους.
«Εν τω μεταξύ, η τάση της απασχόλησης, η οποία παρουσιάζει διαφορά φάσης από εκείνη της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, παραμένει εξασθενημένη, καθώς οι κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντικές περικοπές στις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του μήνα. Η απασχόληση είναι πιθανό να εξακολουθήσει να υποχωρεί μέχρι να δούμε τις αδιεκπεραίωτες εργασίες να συσσωρεύονται, ιδιαίτερα όσο η κερδοφορία συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις λόγω αύξησης του μέσου κόστους».
Facebook Comments