Βρετανία: Σε υψηλό δυόμιση ετών ο ΡΜΙ μεταποίησης
Ο βρετανικός μεταποιητικός τομέας διευρύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμιση ετών τον Αύγουστο
Ο βρετανικός μεταποιητικός τομέας διευρύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμιση ετών τον Αύγουστο
Ο ΡΜΙ, που καταρτίζεται από την εταιρεία δεδομένων Markit και το Chartered Institute of Purchasing & Supply, σημείωσε άνοδο στις 57,2 μονάδες τον Αύγουστο, και είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, υψηλότερα από τις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο στις 55 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν από την αρχική εκτίμηση των 54,6 μονάδων.
«Τα βρετανικά εργοστάσια ανθούν ξανά», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Rob Dobson. «Οι παραγγελίες και η παραγωγή αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 20 ετών, καθώς η αύξηση της ζήτησης από τους εγχώριους καταναλωτές συνοδεύεται και από επιστροφή στην ανάπτυξη για τον μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο, την ευρωζώνη».
Τα ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν στοιχεία οδήγησαν τη στερλίνα σε υψηλό έξι ημερών, στα 1,591 δολάρια από τα 1,550 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ το ευρώ υποχώρησε έναντι της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιουνίου.
Η βρετανική οικονομία έχει αναπτυχθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και η στατιστική υπηρεσία πρόσφατα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το β΄ τρίμηνο, για να εμφανίσουν τριμηνιαία ανάπτυξη 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,6% και διπλάσιο ποσοστό από την αύξηση 0,3% στο α΄ τρίμηνο.
Η οικονομική ανάπτυξη αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εγχώριων δαπανών καθώς η άνοδος των τιμών ακίνητης περιουσίας και μια βελτιωμένη οικονομική εικόνα, ενισχύουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αν και η δραστηριότητα των εξαγωγών επίσης βελτιώνεται.
Ωστόσο, η έρευνα του ΡΜΙ ανέφερε επίσης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξηση του εταιρικού κόστους καθώς η τιμή των πρώτων υλών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο μηνών. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι το κόστος των εμπορευμάτων, του πετρελαίου, του χαρτιού, πολυμερών και ξυλείας, αυξήθηκε, ασκώντας πιέσεις στις τιμές πώλησης.
«Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών εισαγωγού σε δύο χρόνια είναι μια πιεστική ανησυχία και θα είναι αυτή που αξίζει παρακολούθησης για τους επόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προστατεύουν τα περιθώρια κέρδους τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του CIPS, David Noble.
Facebook Comments