Η κινεζική COSCO <1919.HK> <601919.SS> συμφώνησε να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ)του ΟΛΠ <OLPr.AT>, ανέφεραν την Δευτέρα Έλληνες αξιωματούχοι.Η συμφωνία που συνδιαμόρφωσαν οι δύο εταιρίες και θα τεθεί προς έγκριση στα διοικητικά συμβούλιά τους αργότερα αυτόν το μήνα, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

“Η νέα συμφωνία είναι εφάμιλλης αξίας με την αρχική συμφωνία του ΟΛΠ με την Cosco, που έφερε την κινέζικη εταιρία στην Ελλάδα,” δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική την Δευτέρα. Η COSCO έχει αναλάβει την διαχείριση και αναβάθμιση δύο προβλητών του σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά από το 2008.Με βάση το πρακτικό της συμφωνίας, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, η COSCO θα επενδύσει 230 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του ΣΕΜΠΟ έως το 2020 κατά τα δύο τρίτα περίπου, στα 6,2 εκατ. TEU ετησίως.

Ως αντάλλαγμα, θα ανασταλεί η υποχρέωση της Cosco να καταβάλει εγγυημένο αντάλλαγμα στον ΟΛΠ, για όσο διάστημα το ΑΕΠ της χώρας θα παραμένει σε επίπεδα κατώτερα του 2008 “προσαυξανόμενο κατά 2% ετησίως”.Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις για το ΑΕΠ, ο όρος αυτός στην ουσία σημαίνει ότι η Cosco δεν θα καταβάλλει αντάλλαγμα μέχρι τουλάχιστον το 2020, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ για την κινεζική εταιρία.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενισχύσει τον όγκο των διακινούμενων φορτίων μέσω του ΟΛΠ, μετατρέποντάς τον σε πύλη εισόδου για την μεταφορά κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.Φορτία 625.914 TEUs διακινήθηκαν πέρυσι μέσω του ΣΕΜΠΟ, αυξημένα κατά 28% σε σχέση με το 2011, αλλά μειωμένα κατά 6% σε σχέση με το 2009, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές για την διαχείριση του ΟΛΠ, είτε μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού του είτε μέσω παραχώρησης. Η ιδιωτικοποίησή του προγραμματίζεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ ανέρχεται στα 421 εκατ. ευρώ.Η COSCO θεωρείται από τους πιθανούς υποψηφίους για τον ΟΛΠ.

Facebook Comments