Μειωθήκαν σε ένα μήνα κατά 500 εκατ. ευρώ τα «φέσια» του κράτους προς τους ιδιώτες (στα 6,3 δις. ευρώ από 6,8 δις. ευρώ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε ότι εντός του 2013 δημιουργήθηκε μια νέα γενιά χρεών στον τομέα Υγείας ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης στα 2,6 δις. ευρώ στο επτάμηνο έναντι πλεονάσματος 325 εκατ. ευρώ που είχε πετύχει η κυβέρνηση ένα χρόνο πριν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ακόμα και χωρίς την ενσωμάτωση των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ –που δεν υπολογίζεται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα– το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα στα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετρώνται οι πληρωμές εξόφλησης υποχρεώσεων προηγούμενων ετών του κράτους προς ιδιώτες, τα οποία στο 7μηνο έφτασαν στα 3,5 δις. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται και επιστροφές φόρων 606 εκατ. ευρώ.

Οφειλές 600 εκατ. ευρώ πλήρωσε το κράτος τον Αύγουστο

Σύμφωνα με υψηλόβαθμος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, τον Αύγουστο διατέθηκαν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες που αφορούσαν κυρίως χρέη του ΕΟΠΥΥ. Με τις πληρωμές αυτές η απόδοση οφειλών στα τέλη Αυγούστου φτάνει στα 4,4 δις. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν και τα 8 δις. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί έως το τέλος του έτους για την αποπληρωμή όλων των «φεσιών» των κράτους προς τους ιδιώτες.

Το στέλεχος πάντως απέφυγε να διευκρίνισε γιατί δεν θα χρειαστεί το σύνολο του ποσού, ανέφερε όμως ότι από την αρχή του 2013 μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπροθέσμων ύψους 800 εκατ. ευρώ στον τομέα της Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αποπληρωμή 8 δις. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιών χρεών, δηλ. χρεών που δημιουργήθηκαν πριν από την 1/1/2012 και η κυβέρνηση δεσμεύεται ρητά μέσω του μνημονίου να μην δημιουργηθεί νέα γενιά χρεών.

Πάνω τα έσοδα, πάνω και οι δαπάνες

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης δείχνουν ότι τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι στα 62,3 δις. ευρώ έναντι 58,8 δις. Ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά και ότι οι δαπάνες έχουν «τσιμπήσει» λίγο στα 59,65 δις. ευρώ έναντι 58,4 δις. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Η αύξηση των δαπανών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δεν προέρχεται από την λειτουργία του κρατικού προϋπολογισμού (υπουργεία και πρόγραμμα επενδύσεων), καθώς εκεί παρατηρείται μεγάλη συγκράτηση δαπανών στα 28,2 δις. ευρώ από 30,7 δις. ευρώ το επτάμηνο του 2012.

Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος

«Τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούλιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, ενώ προσθέτει:

«Επιβεβαιώνουν ότι, βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος.

Πλεόνασμα μάλιστα, το οποίο, εάν εξαιρέσουμε την επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου.

Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα.

Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα».

Facebook Comments