Μικρές διακυμάνσεις και επιστροφή στα όρια των 900 μονάδων για την αγορά και με τις συναλλαγές στα 24,2 εκατ. ευρώ. Σημαντικά είναι τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ, που ενισχύεται πάνω από 7%, εξαιτίας της μνημονιακής υποχρέωσης του κράτους να πληρώσει τους λογαριασμούς του! Η μετοχή ενισχύεται στα 6,45 ευρώ και βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά έτους που είναι τα 6,47 ευρώ. Κέρδη πάνω από 4% για την Coca Cola και κοντά στο 4% ενισχύεται η Motor Oil.

Εντολές αγορών βγαίνουν ακόμα στη ΜΕΤΚΑ, τη ΔΕΗ, την ΕΧΑΕ, τον Μυτιληναίο. Γενικότερα ενόψει του roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκ μέρους των ξένων θεσμικών, ενώ άρεσαν και τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.  Πρωτογενές πλεόνασμα 2,642 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης το επτάμηνο εφέτος, από πλεόνασμα 325 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και αν δεν υπολογιστούν τα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ.  

Το ντιμπέιτ Μέρκελ – Στάινμπρουκ έδειξε ότι η Γερμανία είναι διχασμένη ως προς την διαχείριση της Ελληνικής κρίσης, τρία χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ενώ οι εισηγμένες και το Χ.Α. συνεχίζουν την προσπάθειά τους για ν’ αλλάξει το κλίμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.   Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιείται το καθιερωμένο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο και υπάρχουν χίλια ραντεβού και μεγάλο ενδιαφέρον από funds. Τόσο είναι το ενδιαφέρον, που οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη.

Πάντως, οι αναλυτές έχουν πάρει μολύβι και χαρτί για τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «αν και ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο β’ τρίμηνο του 2013 (4,6% από 5,6%) η γενική εικόνα των εισηγμένων εταιριών παρέμεινε σε πίεση. Δεν είναι τόσο το πλήθος ή το μέγεθος των ζημιών της τελικής γραμμής που προβληματίζουν όσο η μείωση στην γραμμή των λειτουργικών κερδών. Από το σύνολο των εταιριών οι 58 εμφανίζουν αρνητικά λειτουργικά κέρδη και άλλες 45 μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο το οποίο αυξάνει το συστημικό ρίσκο αυτών των εταιριών.

Ο χαμηλότερος τζίρος (-7,2%) είναι επίσης ένα στοιχείο αρνητικής ανάγνωσης προέρχεται ωστόσο από τις εταιρίες διύλισης οι οποίες μετά από πολλά τρίμηνα θετικής συνεισφοράς είχαν έντονα αρνητικές επιρροές από τις επιδράσεις των εξωτερικών τιμών και περιθωρίων διύλισης που επικράτησαν στο β’ τρίμηνο.

Και σε αυτή την περίοδο τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών από τις αρνητικές υπεραξίες λόγω των εξαγορών και των αναβαλλόμενων φόρων έκρυψαν την εικόνα στην τελική γραμμή επιβάλλοντας μια πιο λεπτομερή εξέταση. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αγνοούνται ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις που λαμβάνουν χώρα στους τραπεζικούς ισολογισμούς δημιουργώντας κάποιες καλές προϋποθέσεις για την επόμενη χρήση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

Εφόσον εξαιρεθούν τα τραπεζικά έκτακτα το β’ τρίμηνο είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα 178 εκ. ευρώ, επίδοση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή δεδομένου του σταθερά μεγάλου αριθμού εταιριών που ανακοινώνει ζημιές. Η αγορά φαίνεται να έχει φθάσει σε ένα πυθμένα απωλειών, μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αδυναμίας που μπορεί μεν να μην εμφανίζει καινούριες έντονες ζημιές, βρίσκεται δε σε απόσταση αναπνοής από την αντιστροφή των ζημιών».

ΧΣ

Facebook Comments