Οι οικονομικοί κύκλοι στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ εμφανίζουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ τους, με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στην ευρωζώνη να έχει μικρότερη μεταβλητότητα αλλά να είναι πιο επιρρεπής σε εξωγενείς διαταράξεις, με την έννοια ότι η επίδραση από μια σημαντική μεταβολή στο εξωτερικό περιβάλλον διαρκεί περισσότερο στην Ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό πιθανόν οφείλεται στον υψηλό προστατευτισμό και τη μικρότερη ευελιξία που χαρακτηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης συγκριτικά με τις ΗΠΑ, αναφέρεται σε τελευταία μελέτη της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank με θέμα «Η επίδραση των διακυμάνσεων της αμερικανικής οικονομίας στην ευρωζώνη».

Ο οικονομικός κύκλος της ευρωζώνης ακολουθεί τον οικονομικό κύκλο των ΗΠΑ με χρονική υστέρηση ορισμένων τριμήνων, με τις αρνητικές διαταράξεις στις οποίες υπόκειται η αμερικανική οικονομία να μεταδίδονται γρηγορότερα στην ευρωζώνη από τις θετικές. Πιο συγκεκριμένα, μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μεταδίδεται στην ευρωζώνη με χρονική υστέρηση 2 τριμήνων, ενώ μια οικονομική άνθιση μπορεί να εμφανίσει τις θετικές της επιπτώσεις μετά από 7 τρίμηνα, αναφέρεται στην ανάλυση.

Το διμερές εμπόριο όχημα για τις δύο οικονομίες

Επίσης, επισημαίνεται ότι μια ενδεχόμενη αύξηση/μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα οδηγήσει σε αύξηση/μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο στο επόμενο εξάμηνο. Το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης αυτής οφείλεται στο εμπόριο μεταξύ των δυο οικονομιών.

Δεδομένου ότι οι αυξήσεις στη φορολογία και οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών που ετέθησαν σε ισχύ μέσα στο 2013 στις ΗΠΑ αναμένεται να αφαιρέσουν 1,5 ποσοστιαία μονάδα από τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η δημοσιονομική αυτή προσαρμογή στις ΗΠΑ μπορεί να αφαιρέσει συνολικά 0,38 ποσοστιαίες μονάδες από το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης μέχρι τα μέσα του 2014.

Facebook Comments