Εβδομάδα εξελίξεων για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και απαρχή μίας καθόλου αδιάφορης περιόδου για τις εξελίξεις αναφορικά με το Ελληνικό ζήτημα ξεκίνησε «επισήμως» από χθες.

Πρόκειται για προβληματισμούς που αποτυπώθηκαν πλήρως στο χρηματιστηριακό ταμπλό χθες, με τον γενικό δείκτη να χάνει τις 900 μονάδες κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, κλείνοντας στις 899 και με ανεπαίσθητες απώλειες 0,08%.

Η εστία του προβλήματος, σύμφωνα με την αγορά δεν είναι άλλη, από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία με αιχμή το Ελληνικό πρόβλημα απέναντι στην Ευρωπαίκή κρίση χρέους, μετά τη διενέργεια των Γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η συνταγή που δίνουν Έλληνες διαχειριστές δεν είναι άλλη από την άμυνα και από τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις με στόχο την αποκομιδή γρήγορων κερδών.

Ένα νέο δάνειο δεν είναι αρκετό για την Ελλάδα καθώς – εκτός του ότι αυτό συναντά την άρνηση του ΔΝΤ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών – θα αυξήσει το χρέος της, και ένα νέο κούρεμα αν και είναι απαραίτητο, δεν αναμένεται σύντομα, εκτιμά η Citi σε νέο της note, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως για μία ακόμη φορά το Grexit θα αποφευχθεί αφού και πάλι θα κερδιθεί χρόνος για τη χώρα, με τις πιθανότητες πάντως για σύντομη επιστοφή στις αγορές, να απομακρύνονται.

Στις επιλογές για τη χώρα, είναι πιθανή η χρήση των χρημάτων που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά δεν αρκούν, υπογραμμίζει η Citi. Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, χρειάζεται ένα σημαντικό κούρεμα, κάτι που είναι απίθανο στην παρούσα φάση. Έναν χρόνο και κάτι μετά το PSI, η Ελλάδα ξεμένει πάλι από cash. Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα συνέχισε να μειώνεται όπως επιβάλλουν οι στόχοι, στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξουν αστοχίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες διαρθρωτικές κινήσεις.

Οι νέες στηρίξεις για FTSE 25

Η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου αύξησε τις ρευστοποιήσεις στις Αγορές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με το πετρέλαιο και τον χρυσό να ενισχύονται, όπως και το Αμερικανικό δολάριο (για το τελευταίο, ανοδικό καταλύτη αποτέλεσε και η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το β΄3μηνο κατά +2,5%), επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον μετατοπίσθηκε προς στιγμήν από την ανάγκη μιας νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα (δυστυχώς έχει αναδειχθεί σε βασικό θέμα στη Γερμανία λίγο πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου) και στα εταιρικά αποτελέσματα 6μήνου, τα οποία αν και μέχρι στιγμής εμφανίζουν συμπίεση του λειτουργικού κόστους δεν καταδεικνύουν ουσιαστική άμβλυνση της ύφεσης. Ωστόσο άξια αναφοράς είναι η σημαντική ενίσχυση των τουριστικών εσόδων, η οποία ενίσχυσε την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως πρόωρες τις όποιες συζητήσεις και εκτιμήσεις για ανάγκη νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η Χώρα θα μπορέσει να αντλήσει νέο δανεισμό από τις διεθνείς Αγορές μέσα στο 2014 για πρώτη φορά από το 2010. Άξια αναφοράς είναι επίσης και η εικόνα των εγχώριων εταιρικών ομολόγων, καθώς παρά την αύξηση των spreads 10ετίας των Ελληνικών Κρατικών χρεογράφων στην περιοχή των 810 μονάδων (η απόδοσή τους κινήθηκε γύρω από το 10%), παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, καθώς οι προθεσμιακές έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και οι δημοπρασίες ΕΓΕΔ 26 και 13 Εβδομάδων, οι οποίες προσέφεραν αποδόσεις 4,20% και 4,02% αντίστοιχα τον Αύγουστο.

Την τρέχουσα εβδομάδα, το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιασθεί στην αξιολόγηση των εταιρικών αποτελεσμάτων στο εσωτερικό και στην γεωπολιτικές εξελίξεις στο εξωτερικό. Από τεχνικής απόψεως το ζητούμενο για τον FTSE Large Cap είναι να παραμείνει πάνω από τη ζώνη 290-297 μονάδες προκειμένου να μην μεταβληθεί η προσπάθεια ανόδου από τα χαμηλά Ιουνίου-Ιουλίου 2013. Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., τα αποτελέσματα εξαμήνου στην συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων, επιβεβαίωσαν την παρατεταμένα κακή εικόνα της πραγματικής, εγχώριας, οικονομίας και δεν φαίνεται να προσελκύουν, τουλάχιστον άμεσα, νέα επενδυτικά κεφάλαια στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Αποτελέσματα

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της αγοράς παίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα τα οποία, όπως ωφάνηκε στο εξάμηνο, κινούνται από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «αν και ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο β τρίμηνο του 2013 (4,6% από 5,6%) η γενική εικόνα των εισηγμένων εταιριών παρέμεινε σε πίεση.

Δεν είναι τόσο το πλήθος ή το μέγεθος των ζημιών της τελικής γραμμής που προβληματίζουν όσο η μείωση στην γραμμή των λειτουργικών κερδών. Από το σύνολο των εταιριών οι 58 εμφανίζουν αρνητικά λειτουργικά κέρδη και άλλες 45 μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο το οποίο αυξάνει το συστημικό ρίσκο αυτών των εταιριών. Ο χαμηλότερος τζίρος (-7,2%) είναι επίσης ένα στοιχείο αρνητικής ανάγνωσης προέρχεται ωστόσο από τις εταιρίες διύλισης οι οποίες μετά από πολλά τρίμηνα θετικής συνεισφοράς είχαν έντονα αρνητικές επιρροές από τις επιδράσεις των εξωτερικών τιμών και περιθωρίων διύλισης που επικράτησαν στο β τρίμηνο.

Και σε αυτή την περίοδο τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών από τις αρνητικές υπεραξίες λόγω των εξαγορών και των αναβαλλόμενων φόρων έκρυψαν την εικόνα στην τελική γραμμή επιβάλλοντας μια πιο λεπτομερή εξέταση. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αγνοούνται ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις που λαμβάνουν χώρα στους τραπεζικούς ισολογισμούς δημιουργώντας κάποιες καλές προϋποθέσεις για την επόμενη χρήση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

Εφόσον εξαιρεθούν τα τραπεζικά έκτακτα το β τρίμηνο είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα 178 εκ. ευρώ, επίδοση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή δεδομένου του σταθερά μεγάλου αριθμού εταιριών που ανακοινώνει ζημιές. Η αγορά φαίνεται να έχει φθάσει σε ένα πυθμένα απωλειών, μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αδυναμίας που μπορεί μεν να μην εμφανίζει καινούριες έντονες ζημιές, βρίσκεται δε σε απόσταση αναπνοής από την αντιστροφή των ζημιών».

ΧΣ

Facebook Comments