Ελλάδα, ευρωκρίση, Συρία
Τελευταίος γύρος διαξιφισμών για την Ελλάδα και τη διαχείριση της ευρωκρίσης από την κυβέρνησης στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής πριν τις εκλογές
Τελευταίος γύρος διαξιφισμών για την Ελλάδα και τη διαχείριση της ευρωκρίσης από την κυβέρνησης στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής πριν τις εκλογές
Σε λίγη ώρα ξεκινούν οι εργασίες της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο, οι τελευταίες πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Για τελευταία φορά πριν κλείσει η Βουλή οι αρχηγοί των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους προσφέρεται πριν την προσφυγή στις κάλπες για να θέσουν όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας επί τάπητος και να ζητήσουν διευκρινίσεις για την κυβερνητική πολιτική.
Θετικός στην ανακεφαλαιοποίηση;
Ανάμεσα στα θέματα είναι και η διαχείριση της κρίσης του ευρώ στο παράδειγμα της Ελλάδας. Ήδη από χθες ο Κάρστεν Σνάιντερ, αρμόδιος σε θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σήμερα στην Ολομέλεια. Εδώ υπάρχει διαφορετική ανάγνωση των λεγομένων Σόιμπλε χθες στην επιτροπή προϋπολογισμού. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση, πηγές όμως της Deutsche Welle αναφέρουν ότι υπό προϋποθέσεις δεν είναι αρνητικός, απλά ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για συζήτηση. Ο Σνάιντερ πάντως επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι στηρίζει την πρόταση του έλληνα ομολόγου του Στουρνάρα, όπως αυτή διατυπώθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt. Το SPD απορρίπτει κατηγορηματικά την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θέση που συμμερίζονται και στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Το άλλο θέμα συζήτησης θα είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2014, και το οποίο ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ το 2014.
Προληπτικό δάνειο
Στο μεταξύ, η Ιρλανδία φαίνεται ότι χρειάζεται κι αυτή νέα χρηματοδοτική ένεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενη κύκλους της Κομισιόν, η χώρα θα χρειαστεί ένα «δίκτυ ασφαλείας», όταν αρχές του 2014 βγει και πάλι στις αγορές. Υπάρχει σε εξέλιξη σχετική συζήτηση γύρω από τη χορήγηση ενός λεγόμενου «προληπτικού δανείου» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Σχετική απόφαση θα ληφθεί το Νοέμβριο, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Facebook Comments