Μπορεί ο γενικός δείκτης να μην έκλεισε στα υψηλά ημέρας που ήταν οι 926 μονάδες, αλλά τα κέρδη 2,37% και η επιστροφή πάνω από τις 920 μονάδες αποτελούν τονωτική ένεση αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις, που παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Τουλάχιστον  οι αριθμοί, αρχίζουν να… ευημερούν κι αυτό αρέσει στους ξένους, με την Morgan Stanley, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 2,7 δις. ευρώ στο επτάμηνο, μιλάει για σταθεροποίηση της οικονομίας. Προβλέποντας ο ίδιος οίκος ύφεση 4% για φέτος και σταδιακή ανάκαμψη από το 2014 με την ανταγωνιστικότητα να έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία.

Οι ξένοι οίκοι, όπως η Credit Suiss και η Morgan Stanley, εμφανίζονται αισιόδοξοι, ενώ επανακάμπτουν οι ξένοι σισγά – σιγά στο Χ.Α. Η IBG, με ευρεία γκάμα ξένων θεσμικών στο πελατολόγιό της ανεβάζει την τιμή στόχο για τον Μυτιληναίο και τη ΜΕΤΚΑ με συστάσεις αγορών.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται δυναμικό πουσάρισμα της εγχώριας κεφαλαιαγοράς στο εξωτερικό, με αφορμή το roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, όπου 27 εταιρείες πρόκειται να συναντήσουν σχεδόν 200 fund, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η Fidelity, η οποία, όπως είναι γνωστό έχει μειώσει την έκθεσή της στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, εφόσον το κλίμα φτιάξει στο Χ.Α. αναμένονται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, μετά την τοποθέτηση της αγοράς μας στις αναδυόμενες αγορές. Ισχυρό, επίσης, είναι το ενδιαφέρον για τις τράπεζες, μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου, αλλά και από τις καλές αποδόσεις των warrants το περασμένο διάστημα οι οποίες ξεπερνούν το 35%.

Κέρδη 5,25% κατέγραψε ο Μυτιληναίος και πάνω από 3,8% η Βιοχάλκο, η οποία ευνοείται από τις αποδόσεις των θυγατρικών της ΣΩΛΚ, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια. Κέρδη πάνω από 3,6% για τη ΔΕΗ, 4% την Εθνική, τον Τιτάνα και 6,78% για την Τέρνα Ενεργειακή. Μεγάλες αποδόσεις κατά 3,79% για την ΕΧΑΕ, με έσοδα από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και την επανεγγραφή της Coca Cola, που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments