Τι αλλάζει στην καταβολή κρατήσεων για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ
Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των κρατήσεων για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Αλλαγές στον τρόπο καταβολής των κρατήσεων για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Από εδώ και στο εξής, οι εργοδότες θα υποβάλλουν τις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Το νέο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι το όφελος για το Δημόσιο από αυτήν την απλή αλλαγή μπορεί να φθάσει έως και τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως.
Να σημειωθεί ότι το νέο μέτρο αφορά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αλλά και τους 12 τομείς πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ). Μάλιστα, οι αλλαγές αποφασίστηκαν μετά την αποκάλυψη περιπτώσεων κατά τις οποίες ο φορέας των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) χορηγούσε συντάξεις με υπεύθυνη δήλωση.
Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εργασίας, κ. Ι. Βρούτσης, έκανε λόγο για «γενναία μεταρρύθμιση» και πρόσθεσε πως «νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δύο αυτά ταμεία και κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μια ακόμη «ανοιχτή πληγή» του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητικότητας του παρελθόντος».
Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Βρούτσης αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στο νέο μέτρο είναι ότι με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να σταματήσει ο κατακερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, θα περιοριστεί η γραφειοκρατία και εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί και ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκροτηθεί μία επιτροπή, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις, για την ένταξη των τομέων του ΕΤΕΑ και του ΤΑΠΙΤ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ, καθώς έως τώρα η καταβολή των εισφορών γινόταν με χειρόγραφες μισθοδοτικές καταστάσεις.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης στη χθεσινή σύσκεψη, ο κατακερματισμός των διαδικασιών είσπραξης καθώς και το ότι κάποιοι τομείς επικουρικής ασφάλισης είχαν υποτυπώδη πληροφοριακή υποδομή είχαν ως αποτέλεσμα:
• Καθυστερήσεις στην απονομή των προβλεπόμενων παροχών, όπως οι συντάξεις και το εφάπαξ.
• Μη ύπαρξη αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες.
• Αδυναμία παρακολούθησης της ασφαλιστικής τακτοποίησης του προσωπικού των εργοδοτών που υπάγονται στα ταμεία.
Προσδοκώμενα οφέλη
Αξίζει να σημειωθεί πως με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας και εκτιμάται ότι το όφελος θα φτάσει στο 12% με 15% επί των υφισταμένων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20% με 25% για τους φορείς πρόνοιας. Με αυτά τα δεδομένα, το ετήσιο όφελος για τα ταμεία υπολογίζεται σε περίπου 65 με 70 εκατ. ευρώ.
Αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ οι οφειλές είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το ΤΑΠΙΤ μόνο στον τομέα του μετάλλου κανονικά καταβάλλουν τις εισφορές 8.000 επιχειρήσεις.
Ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Ρ. Σπυρόπουλος, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει «ενιαίος μηχανισμός καθολικής εποπτείας και ελέγχου υποβολής και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών», ενώ σημείωσε ότι «οικοδομείται μία νέα πραγματικότητα, που αναμένεται να οδηγήσει στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής, στον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».
Facebook Comments