Αναπάντητος έμεινε o τίτλος – ερώτημα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη για το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δανεισμό από τις αγορές, αφού οι πρωταγωνιστές της λύσης για το χρέος ήταν απόντες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε χαιρετισμό γραμμένο στις αρχές Μαΐου ενώ το ΔΝΤ δεν συμμετείχε καθόλου.

Πρώτα το χρέος

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ που συμμετείχε σε πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επανέλαβε και χθες ότι χωρίς διευκρίνιση των μέτρων η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE. «Μπορούμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση εάν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της φύσης και του μεγέθους των προβλεπόμενων μέτρων» για το χρέος της Ελλάδας, πρόσθεσε. «Τότε θα μπορούμε να αξιολογήσουμε πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε επαρκή βαθμό εξειδίκευσης. Θα κοιτάξουμε επίσης όλες τις σχετικές πληροφορίες. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα θα συμβάλει σημαντικά».

Ο κ. Κερέ συνέχισε λέγοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου».

Έχασε την… μπάλα

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε για ζήτημα τιμής για τους δανειστές της Ελλάδας να δώσουν μια λύση για την ελάφρυνση του χρέους. «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση νιώθω σαν προπονητής μια ομάδας που δεν ξέρω πού βρίσκεται το τέρμα. Ετσι δεν μπορώ να στήσω και να κατευθύνω του παίκτες μου», τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του ο υπουργός θέλοντας να περιγράψει την αβεβαιότητα που υπάρχει για το ελληνικό ζήτημα.

Παράλληλα, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Δεν μας είπε ο κ. Κερε πώς βρίσκει το πρόγραμμα και αν η ΕΚΤ έχει την ίδια απαισιόδοξη πρόβλεψη όπως το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Είναι το πακέτο μέτρων αρκετό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;».

Ο κ. Κερέ απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πρώτα να δει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τότε θα αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε ρητορικά ότι αφού Γερμανία και Ολλανδία επέβαλαν την παρουσία του ΔΝΤ γιατί τώρα δεν θέλουν να δεχθούν τις συμβουλές του για την ελάφρυνση του χρέους.

Βλέπει εμπόδια

Ο δρόμος της Ελλάδας για την επιστροφή της στο δανεισμό από τις αγορές έχει ακόμη πολλά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, τόνισε σε γραπτό χαιρετισμό που μοιράστηκε στο Συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν και το μήνυμα είχε γραφτεί από την αρχή του μήνα (όταν δεν υπήρχε ακόμη συμφωνία για το πακέτο πολιτικής με τους δανειστές).

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και ξανά στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό, ενώ δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον».

Από το βήμα του ΣΕΒ

Σαφώς πιο επίκαιρη χρονικά αλλά με τα ίδια συμπεράσματα η ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου του ESM Ρολφ Στράχουχ στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

«Η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι τώρα πολύ πιο σημαντική προτεραιότητα από την ελάφρυνση χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέδωσε τη θέση του σε δύο λόγους: Πρώτον, στο ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν, εξακολουθεί να λαμβάνει ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή και κάλλιστα μπορεί να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Παράλληλα, η οικονομία επωφελείται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ESM κερδίζοντας σε ετήσια βάση 10 δισ. ευρώ σε τόκους.
Δεύτερον, τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και η ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελούν αυτή τη στιγμή υψηλότερες προτεραιότητες σε σχέση με την ελάφρυνση χρέους.

«Δεν αντέχουμε άλλον ένα χρόνο αβεβαιότητας», προειδοποιεί ο Στουρνάρας

«Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλον ένα χρόνο αβεβαιότητας ως προς το αν θα υπάρχουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Χρειαζόμαστε σαφήνεια τώρα καθώς οι αγορές τη χρειάζονται», είπε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συμμετείχε στο Συνέδριο του Economist.

Χαρακτήρισε επίσης ως βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «συστήνοντας» ουσιαστικά στην κυβέρνηση και στον Ελληνα ΥΠΟΙΚ, που είχε προηγηθεί ως ομιλητής, την ομαλή εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε τη θέση του για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020. Είπε συγκεκριμένα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικοί και συγκεκριμένα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ από το 2021 και για τη συνέχεια ο στόχος πρέπει να τεθεί στο 2%.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν πιστεύει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 1%, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «πάρα πολύ χαμηλή πρόβλεψη».

Οι θεσμοί

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μέσα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ένα «τεράστιο, χωρίς προηγούμενο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας και αυτός στο Συνέδριο του Economist.

Ο ίδιος ανέφερε ότι περίπου 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ προσέθεσε πως τα υπόλοιπα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, μετά και την «πολύ θετική» αξιολόγηση στο περασμένο Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο «κουαρτέτο», Νικόλα Τζιαμαρόλι, εξέφρασε την άποψη ότι δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συζήτηση για το χρέος από αυτή που είναι αναγκαία, για «πολιτικούς» λόγους.

Ειδικότερα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2012 μέσω του PSI, οι συνθήκες δανεισμού από τον ΕΜΣ είναι πολύ ευνοϊκές και, τέλος, ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ υπάρχει αρκετή σαφήνεια και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Οι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί να της παράσχουν στήριξη μακροπρόθεσμα. Το αποδεικνύουν τόσο οι προηγούμενες προσπάθειες ελάφρυνσης χρέους όσο και οι ενδεχόμενες μέλλουσες», τόνισε.

Facebook Comments