Διάλεξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την σκοπιά της Ορθοδοξίας και συνάντηση με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ως προσκεκλημένος του ιδρύματος Konrad Adenauer ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα δώσει σήμερα στις 4 το απόγευμα (ελληνική ώρα) στο Βερολίνο διάλεξη με θέμα «Ορθοδοξία και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Αργότερα θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Schloss Bellevue, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ηδη χθες ο πατριάρχης συνάντησε στη γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο των Πρασίνων, τον τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ και στη συνέχεια τον πρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τις συνομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους Γερμανούς πολιτικούς ήταν οι δυνατότητες εκπαίδευσης ορθοδόξων θεολόγων στην Τουρκία και συγκεκριμένα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραμένει κλειστεί από το 1971.

Επίτιμος Διδάκτορας Ευαγγελικής Σχολής της Τυβίγγης

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης στη Γερμανία ήταν τη Δευτέρα η Στουτγάρδη, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, τον πολιτικό τον Πρασίνων Μάρτιν Κρέτσμαν.

Την δε Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Ευαγγελικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τυβίγγης και συμμετείχε σε συνέδριο που αφορούσε το διάλογο ανάμεσα σε προτεστάντες και ορθόδοξους θεολόγους.

Μιλώντας σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα σε προτεστάντες και ορθόδοξους χριστιανούς με «θεολογική σοβαρότητα και θεολογική φαντασία.» Αναφερόμενος στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό τον χαρακτήρισε ως «έκφραση αρρωστημένης θρησκευτικότητας.» Την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη.

Facebook Comments