Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν επισήμως από την πολυσυζητημένη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία είναι στην πραγματικότητα μια συνθήκη που υπογράφτηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2016 χωρίς την έγκριση της Γερουσίας.
 
Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε: «Αγωνίζομαι κάθε μέρα για τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Επομένως, για να εκπληρώσω το επίσημο καθήκον μου… οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ώστε να εισέλθουμε πάλι, είτε στη Συμφωνία του Παρισιού είτε σε μια εντελώς νέα. “
 
“Βγαίνουμε εκτός λοιπόν”, επανέλαβε ο Τραμπ.
 
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι εάν διαπραγματευτεί μια “δίκαιη” συμφωνία και ξαναμπούν οι ΗΠΑ στην συμφωνία, “αυτό είναι μεγάλο, αλλά αν δεν μπορούμε, είναι εντάξει και αυτό με εμάς”.
 
Ο Τράμπ δήλωσε ότι η συμφωνία, όπως συμβαίνει τώρα, θα βλάψει τους Αμερικανούς προς όφελος άλλων χωρών, χαρακτηρίζοντάς την συνθήκη ως αναδιανομή πλούτου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς άλλα έθνη. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα είναι ένας δολοφόνος για την Αμερική, που θα μεταφέρει θέσεις εργασίας της βιομηχανίας του άνθρακα σε άλλα έθνη.
 
Βάσει της συμφωνίας του Παρισιού η Κίνα μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές για άλλα 13 χρόνια και να κατασκευάσει μονάδες άνθρακα, αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν ενώ είναι η πιο καθαρή χώρα σήμερα. Η συμμετοχή της Ινδίας εξαρτάται από τη λήψη δισεκατομμυρίων από τις “ανεπτυγμένες χώρες” και μπορεί να διπλασιάσει την παραγωγή άνθρακα μέχρι το 2020, αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να  αναστείλουν την ανάπτυξη καθαρού άνθρακα. Ακόμη και οι Ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή άνθρακα κάτω από την υπάρχουσα συνθήκη.
 
“Εκλέχθηκα να υπηρετήσω τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού”, δήλωσε ο Τραμπ.
 
Ο Τραμπ μίλησε επίσης για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο δήλωσε ότι αναδιανέμει τον πλούτο της Αμερικής σε άλλα έθνη, τα οποία πιθανότατα «δεν θα πληρώνουν ποτέ μία δεκάρα». Αυτό το ταμείο δημιουργήθηκε το 2010 από τα ¨Ηνωμένα Έθνη και στηρίζει έργα, προγράμματα, πολιτικές και άλλες δραστηριότητες σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσω χρηματοδότησης. Φτιάχτηκε ώστε να είναι το επίκεντρο των προσπαθειών για να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα στα 100 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2020.
 
Η αμερικανική αυτοκυριαρχία ήταν επίσης ένα βασικό ζήτημα. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι ηγέτες από όλο τον κόσμο δεν πρέπει να έχουν περισσότερη άποψη στην αμερικανική οικονομία από τους Αμερικανούς πολίτες και τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους.
 
«Είναι καιρός να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά», έκλεισε ο πρόεδρος.
 
Η κίνηση του Τραμπ είναι μια σαφής επίπληξη προς την παγκοσμιοποίηση και εκπλήρωση της φράσης του “Η Αμερική Πρώτη” την οποία χρησιμοποιούσε συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016. Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ρητά ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία.
 
 “Θα ακυρώσουμε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και θα σταματήσουμε κάθε πληρωμή με αμερικάνικα δολάρια φορολογούμενων προς τα προγράμματα θέρμανσης του πλανήτη των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο τότε υποψήφιος Τραμπ.
 
Το Τραμπ έκανε την απόφαση εν μεσώ πιέσεων πολλών ομάδων πίεσης, “lobbyist”, ακόμη και από μερικά μέλη της ομάδας του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Ιβάνκα Τραμπ, του συζύγου της και του υπουργού Εξωτερικών του.
 
Ενώ οι υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής έχουν επαινέσει ευρέως τη συμφωνία του Παρισιού ως σωτήρια για τον πλανήτη, η συμφωνία θα κάνει ελάχιστα για να επηρεάσει την θερμοκρασίες που υποστηρίζεται από ειδικούς του χώρου ότι αυξάνεται, ενώ θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην αμερικανική οικονομία.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, εάν κάθε έθνος εκπληρώσει κάθε υπόσχεση μέχρι το 2030 και εξακολουθεί να εκπληρώνει πιστά αυτές τις υποσχέσεις μέχρι το τέλος του αιώνα και δεν υπάρχει διαρροή διοξειδίου του άνθρακα σε μη δεσμευμένα έθνη, το σύνολο των υποσχέσεων του Παρισιού θα μειώσει τις αυξήσεις της θερμοκρασίας κατά μόλις 0,17 °c μέχρι το 2100.
 
Οι αμερικανικές πολιτικές για το κλίμα, υπό τις πιο αισιόδοξες συνθήκες, αν επιτευχθούν πλήρως και τηρούνται καθ όλη τη διάρκεια του αιώνα, θα μειώσουν την αύξηση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά 0.031 °c μέχρι το 2100, πράγμα που σημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αναβληθεί για” λιγότερο από τέσσερα χρόνια, εάν όλα τα έθνη θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία το οποίο σίγουρα δεν θα συμβεί.
 
Ο Τραμπ ανέφερε επίσης το πόσο αναποτελεσματική είναι η συμφωνία και πως το κόστος εφαρμογής της για τις ΗΠΑ θα ανερχόταν στα 3 τρις δολάρια.
 
Συνολικά 195 χώρες έχουν υπογράψει την Συνθήκη για το Κλίμα. Η Νικαράγουα, η Συρία και τώρα οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.
 
Η πλήρης έξοδος από τη συμφωνία θα είναι, κατά τα φαινόμενα, μια μακρά διαδικασία. Ενδεχομένως να πάρει μέχρι και τέσσερα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας νέος πρόεδρος που θα κατέχει το Οβάλ Γραφείο μέχρι την επίσημη αποχώρηση της Αμερικής.
 
Συνοπτικά αυτή η συμφωνία δεν αφορά το περιβάλλον αλλά τις άλλες χώρες που κερδίζουν ένα οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό είναι αποτελεσματικά κατανομή πλούτου με κόστος του Αμερικανού Εργαζομένου.
 
Οι υπόλοιπες χώρες χειροκρότησαν αυτή τη συμφωνία ακριβώς επειδή έθεσαν την Αμερική σε οικονομικό μειονέκτημα. Ο Τραμπ με αυτή του την κίνηση ανατρέπει ακόμη ένα κομμάτι της κληρονομιάς του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και αυτό έχει ενοχλήσει πολλούς.

 

Facebook Comments