Στα πλαίσια των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του και με βάση τα όσα ζητούσε η θεράπουσα ιατρός υποστηρίζει πως έδρασε το ΕΚΑΒ στην αποτυχημένη προσπάθεια αεροδιακομιδής μίας γυναίκας από τη Φολέγανδρο, η οποία κατέληξε πριν καν το ελικόπτερο φτάσει στο νησί για να την παραλάβει.

Το ΕΚΑΒ παραδέχεται πως το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο νησί τρείς ώρες και είκοσι-πέντε λεπτά μετά την πρώτη κλήση που έγινε από την ιατρό, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες συγγενών της άτυχης γυναίκας, όμως υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή λύση με δεδομένα τα μέσα που ήταν διαθέσιμα και με βάση τις επιλογές της γιατρού.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΑΒ υποστηρίζει πως η αρχική επιλογή του ήταν να στείλει ελικόπτερο από την Χίο που δεν είχε μαζί του διασώστη. Αυτή η λύση όμως φέρεται να απορρίφθηκε από τη θεράπουσα ιατρό, καθότι ήταν η μοναδική γιατρός στη Φολέγανδρο και δεν θα μπορούσε να συνοδεύσει την ασθενή.

Τελικά εστάλη στη Φολέγανδρο ελικόπτερο από τη Ρόδο, που συνοδευόταν από γιατρό, όμως αυτό το σκάφος χρειάστηκε δύο ώρες και είκοσι λεπτά για να προετοιμαστεί και να φτάσει στο νησί, όταν πια η νεαρή κοπέλα είχε καταλήξει.

Το ΕΚΑΒ υποστηρίζει ακόμα ότι η πρώτη ειδοποίηση από τη γιατρό έγινε στις 3:15 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όμως δεν ζητήθηκε ως πρώτη λύση η αεροδιακομιδή, αλλά η χρήση πλωτού σκάφους.

Δεκαεπτά λεπτά αργότερα η γιατρός ενημέρωσε το συντονιστικό κέντρο πως η κατάσταση της ασθενούς επιδεινώθηκε σημαντικά. Το ΕΚΑΒ απέρριψε σχεδόν αμέσως τη χρήση πλωτού μέσου, καθώς το υπουργείο Ναυτιλίας αποκρίθηκε πως στο καλύτερο σενάριο θα απαιτούνταν πάνω από τρεις ώρες για τη μεταφορά της ασθενούς και συνεπώς αποφασίστηκε η χρήση αεροπορικού μέσου.

 

Facebook Comments