Το κοινοβούλιο ανέτρεψε σήμερα τις προσδοκίες της εκτελεστικής εξουσίας για άμεση εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Eurogroup της μεθεπόμενης Παρασκευής απορρίπτοντας νομοσχέδιο που αποτελεί προϋπόθεση για τη δόση.

Η απουσία αρκετών βουλευτών των κυβερνώντων κομμάτων οδήγησε απόρριψη νομοσχεδίου για την εποπτεία του συνεργατισμού και ενός άλλου που σχετίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι αποφάσεις θέτουν σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup και αυτή την ώρα γίνονται συζητήσεις για το χειρισμό της κατάστασης.

Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα θορυβημένου και ήδη στη Βουλή έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να υπάρξει συνεδρία στο προεδρικό μέγαρο για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

Στη βουλή έφτασε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και μετά από αίτημα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και την συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων και συνέρχεται η επιτροπή Οικονομικών για να επανεξετάσουν τροπολογίες που απορρίφθηκαν.

Μάλιστα δεν αποκλείεται μετά τα μεσάνυκτα ή αύριο να συνέλθει εκ νέου η ολομέλεια για να αναστραφεί η απόφαση.

Η βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο περί συνεργατικών εταιρειών, που μεταφέρει τις αρμοδιότητες αδειοδότησης ρύθμισης εποπτείας και λήψης εποπτικών μέτρων στα ΣΠΙ από την εποπτεία συνεργατικών εταιρειών, στην Κεντρική Τράπεζα.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το νομοσχέδιο είναι προϋπόθεση για τη λήψη της επόμενης δόσης, για ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού.

Το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι «για να ολοκληρώσουν την εναρμόνιση της εποπτείας και ελέγχου των συνεργατικών με των τραπεζών, οι κυπριακές αρχές θα εντάξουν την εποπτεία των συνεργατικών στην ΚΤ, με την ψήφιση νομοθεσίας ας «προϋπόθεση» (prior action)».

Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 21 υπέρ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και κατά 23, δηλαδή οι υπόλοιποι.

Με τους ίδιους ψήφους, η βουλή απέρριψε επίσης το νομοσχέδιο για αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που περιλαμβάνει πρόνοια για αυτόματη μετατροπή των μετατρέψιμων χρεογράφων τράπεζας σε μετοχές, σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία των δύο τρίτων των μετόχων.

Με την πρόνοια αυτή φωτογραφίζεται η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να αποφύγει την κρατική στήριξη μέσω του προγράμματος.

Η βουλή ψήφισε πάντως τα υπόλοιπα έξι νομοσχέδια για το συνεργατισμό, που αφορούν αλλαγές στο νόμο περί τραπεζών, και άλλα μνημονιακά νομοσχέδια για το ξέπλυμα χρήματος και για τα τέλη αυτοκινήτων.

Αμέσως μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για την εποπτεία, στην αίθουσα της βουλής αλλά και ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη του υπουργείου οικονομικών υπήρχε βουβαμάρα, καθώς αντιλήφθηκαν ότι με την απόρριψη του νομοσχεδίου τίθεται σε αμφισβήτηση η επόμενη δόση.

Κατά την καταψήφιση του νομοσχέδιου περί Συνεργατικών εταιρειών, υπήρξε αμηχανία στην αίθουσα της Ολομέλειας ιδιαίτερα από τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Μάλιστα η προεδρεύουσα της Ολομέλειας Μαρία Κυριακού ανέγνωσε δύο φορές το νομοσχέδιο γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ, με το γγ του κόμματος να καλεί να σεβαστούν την αντίθετη άποψη.

Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν

Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία αφορούν το νέο σύστημα επιβολής των τελών κυκλοφορίας τα οποία θα είναι βάση των εκπομπών ρύπων.

Συγκεκριμένα αυξημένα πλέον τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εγγεγραμμένων οχημάτων ενώ τα τέλη κυκλοφορίας για τις νέες εγγραφές αυτοκινήτων θα υπολογίζονται βάσει των ρύπων που θα εκπέμπουν.

Με τη ψήφιση των νομοσχεδίων οι υφιστάμενοι κάτοχοι αυτοκίνητων θα πληρώνουν επιπλέον τέλος €12, €22 και €32.

Επίσης προβλέπεται πρόστιμο €30 και 10% επί των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση καθυστέρησης αποπληρωμής του τέλους.
Τέλη από €100 μέχρι €300 θα καταβάλουν και ιδιοκτήτες λεωφορείων.

Ενίσχυση του πλαίσιου για ξέπλυμα

Τα νομοσχέδια για το ξέπλυμα χρήματος δημιουργούνται μητρώα εμπιστεύματων τα οποία θα τηρούνται από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές που αποτελούνται από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το ΣΕΛΚ , οι οποίες θα έχουν σε αυτά πρόσβαση για υποβοήθηση του έργου τους.

Επίσης εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με το υποχρεώνει τον αγοραστή να καταθέσει αντίγραφο της σύμβασης πώλησης ακινήτου στο κτηματολόγιο σε περίοδο έξι μηνών αλλιώς θα υπόκειται σε επιπλέον επιβάρυνση 10% στα μεταβιβαστικά τέλη.

Facebook Comments