Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κέρδη 4,38% στην εβδομάδα, με θετική μεταβολή για το 2013 3,48%. Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς που εδώ κι οκτώ συνεδριάσεις ανακάμπτει, ορμώμενη κυρίως από τα καλά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας, ύψους 2,8 δις. ευρώ.

Η άνοδος και η διάθεση των επενδυτών για περαιτέρω αγορές «δέθηκαν» στη συνεδρίαση της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της ύφεσης στο δεύτερο 3μηνο του 2013  στο 3,8% εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, με 17,5 εκατομμύρια αφίξεις μέχρι σήμερα.

 

Η αγορά γύρισε από τις 948 μονάδες, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μετά το 2015 και έως το 2020 θα ανέλθει κατά το ΔΝΤ στα 47,5 δις., αν και το κλίμα παραμένει θετικό και κυρίως αισιόδοξο. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, από τη στιγμή που ο γενικός δείκτης έκλεισε σε επίπεδα ανώτερα των 930 μονάδων, ανοίγει ο δρόμος για την κατάρριψη της επόμενης αντίστασης, η οποία εντοπίζεται στην περιοχή των 970 – 975 μονάδων.

Σύμφωνα με την αγορά, φαίνεται ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και κυρίως υπάρχει διάθεση για ρίσκο και τοποθετήσεις. Ο τζίρος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 69,6 εκατ. ευρώ και η συνολική αύξηση των συναλλαγών στην εβδομάδα ανήλθε σε 31,5% σε σχέση με την προηγούμενη.

Επίσης, η αγορά αναμένει να μεταφραστούν σε… χρήμα και τοποθετήσεις οι καλές εντυπώσεις που άφησαν οι εισηγμένες στο 8ο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο που έγινε το διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Οι τράπεζες, που τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν μικρή ζήτηση, έκαναν δυναμικό come back με τις Alpha και Πειραιώς να κλέβουν την παράσταση. Κέρδη 2,59% για την Πειραιώς, στο 1,19 ευρώ, στα 0,523 ευρώ έκλεισε σε θετικό πρόσημο η Alpha και αμετάβλητη στα 2,97 ευρώ η Εθνική, παρά τα υψηλά ημέρας στα 3,08 ευρώ. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά βγήκαν πωλητές, κυρίως στον 20άρη, που ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει μέχρι τις 325 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 322 και με άνοδο 0,75%. Ισχυρή κίνηση και την Παρασκευή για την Βιοχάλκο, 3,17%, στα 4,27 ευρώ, μετοχή σηματωρός για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Πάνω από 3% η άνοδος για τα ΕΛΠΕ και τα Σωληνουργεία Κορίνθου που ευνοούνται από την ανάληψη των εργασιών για τον αγωγό TAR, αλλά και την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Socar στη χώρα μας. Σχεδόν στο 3% ανήλθαν τα κέρδη της Ελλάκτωρ, που, επίσης, συμμετείχε στο roadshow, MIG 1,99%, μετοχή που συνεχίζει να σημειώνει άνοδο, λόγω των προσδοκιών για πράσινο φως από την Κομισιόν αναφορικά με το deal Aegean – Ολυμπιακής.

Άνοδος για τον ΟΛΠ 1,95%, ενόψει ιδιωτικοποίησης, Τιτάν, μετοχή που έχει συστάσεις αγορών από ξένους οίκους που ποντάρουν στο recovery της Ελλάδας. Κέρδη για ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, που ευνοείται από τις συστάσεις ξένων οίκων για τις δύο μετοχές, ενώ οι θεσμικοί από το εξωτερικό επανακάμπτουν στα δύο χαρτιά. Και πάλι άνοδος 1,38% για την ΕΧΑΕ, 5,88 ευρώ, κλείνοντας σε νέα υψηλά έτους.

Θετικό πρόσημο ακόμα, για ΟΠΑΠ (η διοίκηση του Οργανισμού θα παραμείνει στο Λονδίνο για παρουσιάσεις σε ξένους και την επόμενη εβδομάδα), Ιντραλότ, ΟΤΕ, Motor Oil. Απώλειες για τα Folli Follie, μία μέρα μετά την ανακοίνωση συγχώνευσης των πολυκαταστημάτων Attica.

Τέλος, από τις μετοχές που διακινήθηκαν 78 έκλεισαν με κέρδη και 59 υποχώρησαν.

Facebook Comments