Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στη Wall μετά την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης τα οποία ενισχύουν τις εκτιμήσεις πως η Fed θα καθυστερήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος καθώς σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία σε περίπτωση επίθεσης.

Η συγκεκριμένη φράση αναστάτωσε τις αγορές καθώς θεωρήθηκε ως μία ωμή απειλή προς τον Obama προκειμένου να αποτραπεί η επέμβαση στη Συρία. 

Το κλίμα αντιστράφηκε όμως αργότερα καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε πως θα απευθύνει την Τρίτη διάγγελμα στον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να προχωρήσει σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε στο -0,10% και τις 14.922 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε οριακά στο +0,03% και τις 3.660 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο στο +0,01% και τις 1.655 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow ενισχύθηκε κατά +0,8%, ο Nasdaq +2% ενώ ο S&P 500 στο +1,4%. Τέλος, το ADR της ΕΤΕ ενισχύθηκε στο +1,78% και τα 4,01 δολάρια.

Τέλος, το ADR της ΕΤΕ ενισχύθηκε στο +1,78% και τα 4,01 δολάρια.

Νωρίτερα, για εντός του 2013 μετέθεσε την διαδικασία σταδιακού τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Federal Reserve, o C. Evans, διοικητής της Chicago Fed Bank.

Eιδικότερα, ο C. Evans σε νέα του παρέμβαση για την πολιτική της Fed, εκτίμησε πως ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εξήγησε πως η διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα αποδίδεται σε προσωρινούς παράγοντες, ενώ συγχρόνως, διαμήνυσε πως τα επιτόκια της Fed αναμένεται να αυξηθούν προς τα τέλη του 2015.

Στα μάκρο της ημέρας, οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 169.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας, το οποίο προκύπτει από διαφορετική έρευνα μειώθηκε στο 7,3% από 7,4%. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 175 χιλ. και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 7,4%. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό υποχώρησε στο 63,2%, το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 1978.

Το υπουργείο Απασχόλησης αναθεώρησε καθοδικά τις αυξήσεις των καταστάσεων μισθοδοσίας για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κατά 74.000. Σημειώνεται πως το αναθεωρημένο μέγεθος των 104.000 του Ιουλίου ήταν η μικρότερη αύξηση σε διάστημα ενός έτους.

Facebook Comments