Πιο αισιόδοξη απέναντι στην Ελλάδα δηλώνει η Nomura, έπειτα και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, που έδειξαν την ύφεση του β΄ τριμήνου στο 3,8%, έναντι ύφεσης 4,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του β και είχε ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου 2013.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου, έχουν αναθεωρήσει την πρόβλεψή τους για το ελληνικό ΑΕΠ στο -4,2% για το 2013 (κοντά στην επίσημη εκτίμηση της κυβέρνησης), όμως, πλέον τηρούν πιο αισιόδοξη στάση, ειδικά καθώς θεωρούν ότι το  τρίτο τρίμηνο θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο από τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού.

Ο βασικός κίνδυνος για το δεύτερο εξάμηνο είναι οι καταναλωτικές δαπάνες, ειδικά καθώς τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν πολλούς μαζεμένους φόρους. Παρόλα αυτά, η Nomura επισημαίνει ότι τα συνολικά στοιχεία την κάνουν να περιμένει την ύφεση στο 3,8% για το σύνολο του έτους.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές τονίζουν ότι το ονομαστικό ΑΕΠ είναι αυτό που έχει σημασία, καθώς με βάση αυτό  μετράται η βιωσιμότητα του χρέους. Και το ονομαστικό ΑΕΠ αναμένεται να είναι ελαφρώς πιο αδύναμο από τις προβλέψεις της τρόικας, καθώς ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ κινείται κατά μέσο όρο στο -2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο υπόλοιπο της χρονιάς (την ώρα που η τρόικα και η κυβέρνηση τον προβλέπουν στο -1,1% για το σύνολο του 2013).

Επιπλέον, η Nomura περιμένει την παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και για το 2014, με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9%, έναντι των θετικών ρυθμών του 0,6% που προβλέπει η τρόικα.

Facebook Comments