Με «φόντο» την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, αλλά και τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,48% τη Δευτέρα, ενώ κέρδη άνω του 3% σημειώνουν οι κινεζικοί δείκτηες μετά τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τον πληθωρισμό.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,8% στο β’ τρίμηνο, εξαιτίας των ισχυρών κεφαλαιακών επενδύσεων, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις, που ανακοινώθηκαν πριν από ένα μήνα, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,6%. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναθεώρησε ακόμη τα στοιχεία για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου σε ανάπτυξη 4,1% από 3,8%.

Θετικό κλίμα διαμορφώνεται στο ιαπωνικό ταμπλό και μετά την ανάληψη από το Τόκιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επενδυτικό ενδιαφέρον από ομίλους όπως οι Las Vegas Sands και MGM Resorts International, καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση της χώρας θα νομιμοποιήσει την κατασκευή καζίνο στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Αύγουστο οι εξαγωγές της Κίνας, εντείνοντας τις ελπίδες πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποφύγει τελικά μια απότομη επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξής της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας οι εξαγωγές της Κίνας ενισχύθηκαν κατά 7,2% τον Αύγουστο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ άνοδο 7% σημείωσαν και οι εισαγωγές της χώρας με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας να εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 28,6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 6% στις εξαγωγές τον Αύγουστο, και άνοδο 11,3% των εισαγωγών.

Σια ασιατικά ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 2,48% στις 14.205,23 μονάδες. Ενισχυμένος 2,19% έκλεισε ο ευρύτερος Topix.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,55%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται 3,20%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει άνοδο 3,32%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύεται 0,99%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημειώνει κέρδη 0,34%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,71%, ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε άνοδο 0,37%, ενώ σε Ινδία και Σιγκαπούρη οι δείκτες Sensex 30 και Strait Times ενισχύονται 1,53% και 1,11% αντίστοιχα.

Facebook Comments