Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Συντηρητικού Κόμματος με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας, (DUP) με σκοπό συμφωνία στήριξης της μειοψηφικής κυβέρνησης της Τερίζα Μέι, σε νομοθετικό επίπεδο. Βιάστηκε καθώς φαίνεται η Νταόυνινγκ Στριτ να ανακοινώσει χθες  Σάββατο, την επίτευξη συμφωνίας με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας. Τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Ήπιο Brexit θέλουν οι Ιρλανδοί προτεστάντες

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ιρλανδοί Προτεστάντες, ζητούν διασφαλίσεις από την Τερίζα Μέι σε μια σειρά ζητήματα. Παρά τον ακραίο συντηρητισμό τους σε κοινωνικά θέματα, όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα στην έκτρωση, καθώς και τον ευρωσκεπτικισμό του, το DUP τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση, υπέρ των ανοιχτών συνόρων με την Ιρλανδία, κατά της πολιτικής της λιτότητας, υπέρ της ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους. Θέλει τη διατήρηση του triple lock, της πάγιας ετήσιας αύξησης κατά 2.5% της κρατικής σύνταξης, ασχέτως του ύψους του πληθωρισμού, καθώς επίσης και του καθολικού επιδόματος θέρμανσης.

Η Τερέζα Μέι θα αναγκαστεί να κάνει  σοβαρές παραχωρήσεις σε ένα κόμμα που παρά του ότι πήρε μόνο 300.000 ψήφους με βάση το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα κρατά τον μαγικό αριθμό των 10 βουλευτών τον οποίο έχει ανάγκη για να παραμείνει πρωθυπουργός.

Αμφιβολίες για μακροημέρευση Μέι

Για πόσο; Είναι προς το παρόν άγνωστο. Ωστόσο κοινή εκτίμηση των πάντων, είναι ότι η Τερέζα Μέι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο. Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε πριν από λίγο ότι προσφυγή σε νέες εκλογές είναι μία από τις δύο εναλλακτικές, αν και δεν υπάρχει διάθεση για νέα προσφυγή στις κάλπες. Βεβαίως υπάρχει και η καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κανείς σε αυτή τη φάση δεν θέλει να κρατήσει. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως το σκληρό Brexit, το οποίο είχε κάνει προεκλογική σημαία η πρωθυπουργός, δεν ισχύει πλέον.

Το πήραν μαζί τους οι εμπνευστές του, οι  δυο τοξικοί σύμβουλοί  της,  Νικ Τίμοθι και Φιόνα Χιλ, οι οποίοι παραιτήθηκαν χθες Σάββατο, μετά από απαίτηση σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και βουλευτών. Από δω και στο εξής και για όσο διαρκέσει, η πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει τη μυστικοπάθεια, την αδιαφάνεια, το Εγώ της και θα αναγκασθεί να συνεργάζεται και να λαμβάνει συλλογικά τις αποφάσεις με τους υπουργούς της.

Facebook Comments