Το κλίμα αλλάζει και πάλι στο Χ.Α. Αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η αγορά προεξοφφλεί πως στο τέλος του χρόνου η χώρα θα βρεθεί με πρωτογενές πλεόνασμα. Η συνέπεια αυτού, όπως άλλωστε, είπε χθες σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να συζητηθεί η επιμήκυνση των δανείων προς τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα θετική, όπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μιλάει για νέα μνημόνια και νέες δανειακές επιβαρύνσεις προς τη χώρα. Μάλιστα σε χθεσινή του συνέντευξη σε Κυριακάτικη εφημερίδα  ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, μίλησε ταυτόχρονα περί απόπειρας εξόδου της χώρας στις αγορές το 2014.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αλλά και με το «συν» που προέκυψε από τις επιτυχημένες παρουσιάσεις των εισηγμένων στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, τα ξένα κεφάλαια ξαναβρίσκουν το δρόμο για την Ελλάδα. Ήδη, ο τζίρος ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον επιστρέφει στις τράπεζες και όχι μόνο. Η μετοχή της Coca Cola, σύμφωνα με τους FT τον επόμενο μήνα θα μπει στον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η μετοχή ενισχύεται σχεδόν κατά 3% στο Χ.Α., στα 22,58 ευρώ, με υψηλό έτους τα 22,60 ευρώ. Εντολές αγορών βγαίνουν στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να ενισχύεται πάνω από  4%, στα 3,10 ευρώ. Οι συναλλαγές υπερβαίνουν τις 456 χιλιάδες τεμάχια. Κέρδη 7,56% για τη μετοχή της Πειραιώς, στο 1,28 ευρώ και 3,25% για την Alpha, στα 0,54. Από εκεί και πέρα κέρδη πάνω από 2% για την ΕΧΑΕ, που έχει γεμάτο ταμείο μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και το νέο lisitng της Coca Cola, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε περεταίρω αύξηση του τζίρου, όσο το κλίμα στην οικονομία βελτιώνεται.

Κέρδη κοντά στο 2% για την Ιντραλότ που χτυπάει νέες δουλειές στο εξωτερικό, όπως η τεχνική υποστήριξη της λοταρίας στην Ταιβάν. Κέρδη 1,8% για τη ΜΕΤΚΑ και 1,4% για τον Μυτιληναίο, μετά τις αναβαθμίσεις των δύο μετοχών, 1,73% η ΕΥΔΑΠ, ενόψει ιδιωτικοποίησης και 1,5% η ΔΕΗ, στα 7,64 ευρώ και τιμές στόχους μεγαλύτερους από τα τρέχοντα επίπεδα, στα 7,59 ευρώ ενισχύεται ο ΟΤΕ και νέα μέρα ανόδου για τη Βιοχάλκο. 

ΧΣ

Facebook Comments