Έκκληση στις ΗΠΑ να εστιάσουν στις προσπάθειες σύγκλησης ειρηνευτικής διάσκεψης και όχι στη στρατιωτική δράση απηύθυναν σήμερα Ρωσία και Συρία.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι τυχόν επιθέσεις στη Συρία θα προκαλέσουν «έκρηξη τρομοκρατίας» σε όλη την περιοχή και τόνισε ότι το συριακό καθεστώς είναι «πάντα έτοιμο να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

«Ολο και περισσότεροι πολιτικοί άνδρες συμμερίζονται την άποψή μας ότι ένα σενάριο βίας θα οδηγήσει σε μια έκρηξη τρομοκρατίας στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ο σύρος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι υποστηρίζει τους «τρομοκράτες».
Νωρίτερα, ο κ. Ουαλίντ Μουάλεμ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Άσαντ τού ανέθεσε να ευχαριστήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στάση του στο θέμα της Συρίας.

Αρνείται επίθεση με χημικά ο Άσαντ

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του CBS ο Μπασάρ Αλ Άσαντ αρνείται για άλλη μία φορά ότι βρίσκεται πίσω από την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά τον Αύγουστο στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Αρνήθηκε ότι έχει σχέση με την επίθεση αυτή» δήλωσε ο δημοσιογράφος Τσάρλι Ρόουζ στο CBS, την ώρα που η Ουάσιγκτον απειλεί τη Δαμασκό με αεροπορικές επιθέσεις κατηγορώντας την ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση.

«Το σημαντικότερο πράγμα που είπε είναι ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως χρησιμοποίησα χημικά όπλα εναντίον του λαού μου”», πρόσθεσε ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Αποσπάσματα της συνέντευξης με τον σύρο πρόεδρο αναμένεται να προβληθούν  σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ενώ όλη η συνέντευξη θα μεταδοθεί από άλλο δίκτυο, το PBS.

Ο σύρος πρόεδρος επίσης «δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί επίθεση στη Συρία» αλλά ότι οι Σύροι «ετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν» για το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τον Ρόουζ.

Ο Ασαντ προειδοποίησε, σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, πως αν υπάρξει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας από τις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξουν αντίποινα από τους συμμάχους της Συρίας. Η χώρα έχει προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσε για να αντιμετωπίσει μια επίθεση, είπε ο Ρόουζ επικαλούμενος δήλωση του Ασαντ.

Facebook Comments