Με αυστηρότερα κριτήρια επανέρχεται το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της φορολογίας ακινήτων, σε μία προσπάθεια να μοιραστεί η φορολόγηση το 2014 σε όσο περισσότερους φορολογούμενους γίνεται. Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο, προβλέπει εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ανέργων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, από την καταβολή το «χαρατσιού»
 
Τα κριτήρια απαλλαγής
 
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ΤΑ ΝΕΑ δεν θα πληρώνουν για την πρώτη κατοικία και μόνο εφόσον κατοικούν σε αυτή οι μακροχρόνια άνεργοι ή άνεργοι που έχουν λάβει βοήθημα τουλάχιστον έξι μήνες και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
Παράλληλα η κατοικία αυτή δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 120 ευρώ ή τα 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό σε αντικειμενική αξία.
Σε αντίθετη περίπτωση ακόμη και αυτοί οι άνεργοι θα πληρώνουν το νέο φόρο ακινήτων, ενώ και όσοι έχουν εξοχικές κατοικίες ή οικόπεδα ή αγροτεμάχια θα πληρώσουν το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
 
Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα καθώς δεν έχουν τεθεί ακόμα εισοδηματικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα οι άγαμοι με εισόδημα ως 6.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα 8.000 που σήμερα έχουν κάποιες διευκολύνσεις μπορεί να πληρώσουν κανονικά το νέο χαράτσι.
 
Καμία άλλη εξαίρεση
 
Επιπλέον, το υπουργείο δεν προβλέπει την εξαίρεση άλλης κατηγορίας φορολογουμένων εκτός από τους ανέργους και δεν έχει υπολογίσει πιθανές εισοδηματικές απώλειες από ενδεχόμενη ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Έτσι, άγαμοι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή έγγαμοι φορολογούμενοι με εισόδημα έως και 8.000 ευρώ που σήμερα τυγχάνουν διευκολύνσεων για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) είναι πολύ πιθανόν να καταβάλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από το 2014, παρά την προφανή τους οικονομική αδυναμία.

Facebook Comments