Ήπιες διακυμάνσεις, με ρευστοποιήσεις και επανατοποθετήσεις, λαμβάνουν χώρα την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να ‘χωνεύει» τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, έπειτα από περίπου ένα δεκαήμερο ανόδου και αύξησης τζίρου σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκατ. ευρώ.

Οι διακυμάνσεις και η συσσώρευση είναι και θεμιτή, και λογική, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, που παρ’ όλ’ αυτά βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες σε μεμονωμένα χαρτιά, όσο η πολιτική αβεβαιότητα και το risk country για τη χώρα περιορίζονται. Η καταγραφή του μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος σε χώρες της ευρωζώνης που συμβαίνει στην Ελλάδα, ο περιορισμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η ανακοπή της ύφεσης, που πλέον βαίνει αποκλιμακούμενη σε 3,8%, έναντι των αρχικών προβλέψεων που έκαναν λόγο για 5% και περισσότερο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πάρτι με τα warrants, δεν επιτρέπουν στην αγορά να κλείσει τα μάτια.

Προεξοφλείται σκηνικό εξόδου της Ελλάδας στις αγορές την επόμενη χρονιά, έστω και πειραματικά, κάτι που αποτελεί αφετηρία ανάκαμψης, υποστηρίζει η αγορά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στο roadshow του Λονδίνου, οι αναλυτές δεν ρωτούσαν πλέον για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά για την πορεία αυτή καθ’ αυτή των εισηγμένων που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις. Η Exotix άλλωστε θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ρυθμούς ράλι  με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στις τράπεζες (στις οποίες γίνονται και σημαντικά πακέτα), κλάδο για τον οποίο παραμένει «ταύρος» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμου profit taking.

Η μετοχή της Alpha Bank είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, με τη μετοχή να ενισχύεται πάνω από 4%, στα 0,593 ευρώ, με την αγορά να προβλέπει ότι πλησιάζει η περίοδος εξάσκησης των warrants. Το warrant της τράπεζας ενισχύεται σχεδόν κατά 1%. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές με πρώτη τιμή διάθεσης των μετοχών τα 0,448 λεπτά – και την μετοχή να έχει φθάσει τα 60 λεπτά – η εξάσκηση των warrants θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Με κόστος 0,70-1 ευρώ το warrant, οι επενδυτές της Alpha Bank θα λαμβάνουν 7,44 μετοχές με τιμή 0,448 ευρώ.  Εφόσον η μελέτη της Blackrock είναι ευνοϊκή για τις τράπεζες, τότε η τιμή ενδέχεται να φθάσει  έως και 0-,75 λεπτά, τιμή την οποία υπολόγιζαν εξαρχής ορισμένα hedge funds. Eιδικότερα, ένα fund υπολόγιζε την μετοχή να φτάσει τα 0,75 λεπτά. Η απόδοση αυτή είναι 76% και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει σήμερα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με τους επενδυτές να τοποθετούνται ενόψει της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των ΟΤΑ και του Δημοσίου προς την Επιχείρηση. Άλλωστε, η Eurobank Equities παραμένει buy για τη μετοχή. Κέρδη, επίσης, για την Πειραιώς, στο 1,37 ευρώ, αντίδραση 1,62% για τα Folli Follie, μετά τη χθεσινή διόρθωση, η οποία ευνοείται από την αναδιάρθρωση των καταστημάτων Attica, Τιτάν, χαρτί το οποίο συνδέεται με την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και ΟΠΑΠ που μέχρι στιγμής υποαποδίδει, αλλά είναι σημαντικό ότι άλλαξε χέρια και πέρασε στην Emma Delta και πως υπεγράφη η σύμβαση για τα λαχεία.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν αυτή την ώρα τα 20 εκατ. ευρώ.

ΧΣ

Facebook Comments