Η Πάρμα ήταν ένα από τα ισχυρά «προπύργια» του Κινήματος 5 Αστέρων. Ο ιδρυτής του, ο ιταλός κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο είχε αποκαλέσει το 2012 την Πάρμα ως «Στάλινγκραντ της Ιταλίας», παραλληλίζοντας την με μια από τις πλέον καθοριστικές μάχες που έκριναν τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη χρονιά εκείνη το κίνημα του Γκρίλο κατέγραψε εκεί μια από τις πιο θεαματικές εκλογικές νίκες του. Πέντε χρόνια μετά η Πάρμα έχει μετατραπεί σε σύμβολο της καθίζησης του ευρωσκεπτικιστικού κινήματος. Πρωταγωνιστής του «δράματος» στην Πάρμα είναι ο Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος εξελέγη το 2012 δήμαρχος της πόλης με το κίνημα του Γκρίλο.

Ωστόσο μόλις πέρυσι ο Πιτσαρότι διαγράφηκε από το Κίνημα των 5 Αστέρων. Στο παρελθόν ο 43χρονος δήμαρχος είχε διαμαρτυρηθεί κατ’ επανάληψη για το αυταρχικό στιλ του αρχηγού του κινήματος. Η δηλητηριώδης εξουσία του πρώην κωμικού έφερε στο κόμμα «γενετικές αλλαγές», όπως  χαρακτηριστικά δήλωσε χαρακτηριστικά στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ιταλός δήμαρχος.

Παρά τη διαγραφή του από το κίνημα, ο Πιτσαρότι ελπίζει ότι θα συνεχίσει να είναι δήμαχρος της Πάρμας, έστω κι αν στις δημοτικές εκλογές κατέβηκε με την κίνηση πολιτών «Effeto Parma». Ο Πιτσαρότι συγκέντρωσε την Κυριακή στον α´ γύρο των δημοτγικών εκλογών σχεδόν το 35% των ψήφων κι έτσι θα αναμετρηθεί στον τελικό γύρο με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Πάολο Σκάρπα. H εφημερίδα La Reppublica χαρακτηρίζει μάλιστα αυτή την εκλογική αναμέτρηση ως τη «ρεβάνς του εκδιωγμένου».

Αναβρασμός ενόψει των βουλευτικών εκλογών

Η περίπτωση της Πάρμας δεν είναι μοναδική. Αντίστοιχα χαμηλές ήταν οι επιδόσεις του και σε άλλες ιταλικές πόλεις, όπως η Βερόνα ή η Πάντοβα. Στη Γένοβα, γενέτειρα του Μπέπε Γκρίλο, ο υπόψήφιος που υποστήριζε απέσπασε ποσοστό γύρω στο 18%. «Πανωλεθρία εντός έδρας» ήταν ο σχετικός τίτλος της Corriere della Sera  για την περίπτωση της Γένοβας.

Τα απρόσμενα χαμηλά ποσοστά στις δημοτικές εκλογές προκαλούν ήδη έντονο προβληματισμό στους κόλπους του Κινήματος 5 Αστέρων αλλά και ανακούφιση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο. Άλλωστε οι δημοτικές εκλογές στην Ιταλία θεωρούνται ως ένα πρώτο τεστ για τις αντοχές των πολιτικών δυνάμεων ενόψει των εθνικών εκλογών που αναμένονται το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2018 και μάλιστα σύμφωνα με ένα νέο –κατά πολλούς αμφιλεγόμενο- εκλογικό νόμο. Σε γενικές γραμμές άλλωστε, η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι ταραγμένη, μετά την παραίτηση πέρυσι τον Δεκέμβριο του τότε πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του στο διαφιλοκούμενο δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών (ειδικότερα την κατάργηση της Γερουσίας) και τη διαδοχή του από τον Πάολο Τζεντιλόνι.

Για την ώρα στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PD) προηγείται με μικρή διαφορά από το Κίνημα των 5 Αστέρων. Σύμφωνα με αναλυτές πάντως οι κακές επιδόσεις του κινήματος Γκρίλο στις δημοτικές εκλογές ενδέχεται να μην επηρεάσουν καθοριστικά την εμφάνισή του στις βουλευτικές εκλογές. Εντούτοις σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσουν ως σοβαρή  προειδοποίηση για τον Μπέπε Γκρίλο και τους συντρόφους του, οι οποίοι εδώ και μήνες έχουν εμπλακεί σε εσωτερικές έριδες, σκάνδαλα με φόντο πάντα τη διαπάλη για την εξουσία. Για την ώρα πάντως ο ίδιος ο Γκρίλο δηλώνει μέσω του μπλογκ του ότι «Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες είναι μέρος της ιστορίας μας. Το σημαντικό είναι να μην παραιτούμαστε».

 

Facebook Comments