Θα βγάλει «λευκό καπνό» το Λουξεμβούργο;
Συμφωνία και όχι ρήξη στο σημερινό Eurogroup προεξοφλούν γερμανοί αναλυτές. Τα πιθανά σενάρια και το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.
Συμφωνία και όχι ρήξη στο σημερινό Eurogroup προεξοφλούν γερμανοί αναλυτές. Τα πιθανά σενάρια και το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.
Συμφωνία και όχι ρήξη στο σημερινό Eurogroup προεξοφλούν γερμανοί αναλυτές. Τα πιθανά σενάρια και το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.
Αιτιολογώντας την αισιοδοξία τους αυτή για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γερμανοί αναλυτές παραπέμπουν σε τρία, κυρίως, στοιχεία: αφενός στις δηλώσεις του ίδιου του Β. Σόιμπλε που εκτίμησε την Τρίτη ότι σήμερα θα υπάρξει λύση αλλά και στην φυσική παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Λουξεμβούργο σήμερα και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του χρειάζονται τη συμφωνία, «χρειάζονται αποφάσεις του Eurogroup με καλές ειδήσεις», όπως σημειώνει και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Πιθανά σενάρια
Χθες Τετάρτη και ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε έλεγε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ότι η γερμανική πλευρά αναμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο», χωρίς όμως κάποια εγγύηση ή ένα είδος αυτοματισμού αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους. Βέβαια, όπως σχολιάζουν αναλυτές, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν σήμερα ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος, διατυπωμένες ωστόσο με τρόπο που να μην συνιστούν «αλλαγή προγράμματος» που απαιτεί τη νέα έγκριση της γερμανικής Βουλής. Εντούτοις πάντα βέβαιο με το γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις στο 2018 και φυσικά εφόσον κριθεί αναγκαίο. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να διασφαλίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ -ως τεχνικού συμβούλου- και συνεπώς και η εκταμίευση της δόσης. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει διαμηνύσει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιευτούν άλλα χρήματα. Άγνωστο παραμένει πώς θα τα «διαβάσει» όλα αυτά ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και εάν και πότε θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για τη ρήτρα ανάπτυξης
Όσον αφορά την προτεινόμενη από τη Γαλλία ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος, το Βερολίνο δεν φαίνεται να είναι κατηγορηματικά αντίθετο και σίγουρα δεν διαφωνεί επί της αρχής. Η γερμανική πλευρά ζητά όμως περισσότερες διευκρινίσεις και αυτό απαιτεί φυσικά χρόνο. Η ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος θα μπορούσε να ενταχθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται η συγκεκριμένη πρόταση. Παρόμοια πρόταση είχε βάλει στο τραπέζι και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2015. Πέραν του ότι δεν είναι της παρούσης, ένα από τα προβλήματα της εν λόγω πρότασης είναι ότι προϋποθέτει εμπιστοσύνη, η οποία όμως δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Όπως έγραψε πρόσφατα και η SZ, «(…) τι θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να δαπανά τα πρόσθετα έσοδα σε προεκλογικά δώρα και όχι στην αποπληρωμή του χρέους»;
«Επικοινωνιακό πυροτέχνημα»η προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής
Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα θεωρείται στη Γερμανία περισσότερο ως ένα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Τόσο η ίδια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και άλλοι έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι το καθ΄ ύλην αρμόδιο όργανο για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι το Eurogroup και οι υπουργοί Οικονομικών. Συνεπώς, στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας προσέφευγε στη Σύνοδο Κορυφής μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα παρέπεμπαν το θέμα εκ νέου στους υπουργούς Οικονομικών και σε ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό όμως δεν φαίνεται να το θέλει κανείς. Όχι μόνον η Ελλάδα λόγω των πληρωμών του Ιουλίου. Και οι εταίροι θέλουν να τελειώνει πλέον οριστικά το ζήτημα.
Δ. Παπαδημητρίου: Ανέντιμος ο Σόιμπλε
Αίσθηση προκαλεί εν τω μεταξύ συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Welt, όπου ο υπουργός Οικονομίας ασκεί σφοδρότατη κριτική στον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι ο Β. Σόιμπλε μπλοκάρει μια συμπεφωνημένη ελάφρυνση του χρέους και πως κάθε τόσο βρίσκει νέα προσχήματα για να αναβάλει τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. «Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει ότι εκπληρώσαμε τους όρους. Ωστόσο μετά άλλαξε γνώμη. Αναρωτιέται κανείς τι κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν τον έχω γνωρίσει ακόμη και δεν θέλω να είμαι αγενής, αλλά η συμπεριφορά του μου φαίνεται ανέντιμη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχειρηματολογία του ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, ο έλληνας υπουργός Οικονομίας επικαλείται και τη μείωση των συντάξεων, λέγοντας συγκεκριμένα πως «έχουμε εγκρίνει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις, μόλις πρόσφατα μια μείωση συντάξεων κατά 25%».
Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμποδίζει τη συμφωνία με την Ελλάδα λόγω των γερμανικών εκλογών: «(…) Η Ελλάδα γίνεται εξιλαστήριο θύμα. Η κατανόησή μου για το γεγονός ότι θα γίνουν εκλογές στην Γερμανία αγγίζει τα όριά της. Ο Σόιμπλε πρέπει να πει στους ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί. Τότε μπορεί να τους εξηγήσει επίσης ότι η Γερμανία είχε λάβει ελάφρυνση χρέους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ζητούμενο για εμάς δεν είναι η διαγραφή του χρέους, αλλά η μείωση των επιτοκίων και η παράταση της διάρκειας των δανείων. Τα χρήματα δεν πάνε χαμένα», λέει ο κ. Παπαδημητρίου.
Facebook Comments