O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αισιόδοξος ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Είχαμε βρει λύση για το ελληνικό ζήτημα, αλλά οι Έλληνες ζήτησαν τρεις εβδομάδες προθεσμία για επικοινωνιακούς λόγους, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σε μία από τις πιο αιχμηρές τοποθετήσεις του για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως οι εταίροι έχουν βρει φόρμουλα που διασφαλίζει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για τη χώρα μας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η ρύθμιση του χρέους θα εδράζεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016, που αναβάλει τις ουσιαστικές αποφάσεις ως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, και μόνον εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με ανταποκριτή της Deutsche Welle, επισήμανε πως εάν αποδειχτεί πως δεν απαιτείται ελάφρυνση, τότε απλώς δεν θα χρειαστεί να γίνει.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το ΔΝΤ κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθεί απλώς επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, και θα προσφέρει χρηματοδοτική βοήθεια μόνο αφότου οι εταίροι παρουσιάσουν μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το μοντέλο, λέγοντας πως το Ταμείο θα προσφέρει μεν δάνεια στην Ελλάδα, αλλά αργότερα.

«Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.

Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν βρει φόρμουλα που διασφαλίζει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, όμως με δεδομένο ότι οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να μεταθέσουν τις ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος έως την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, η λύση που εξετάζει πλέον το ΔΝΤ προβλέπει απλώς επί της αρχής ένταξη στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδοτική στήριξη έως ότου να ρυθμιστεί το χρέος.
 

Facebook Comments