Το ελληνικό πρόβλημα λύθηκε και δεν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα. Και ο «παράγοντας» Μακρόν λειτουργεί ανανεωτικά. Αλλά στο προσφυγικό υπάρχει στασιμότητα.

Ούριος άνεμος φαίνεται να πνέει και πάλι στην ΕΕ κι αυτό κάπως ξαφνιάζει μετά τις συνεχείς κρίσεις, τους διαξιφισμούς, την ψυχρολουσία του Brexit και τον φόβο των λαϊκιστών. Στη Γαλλία, αντί για τους ευρωσκεπτικιστές στο Μέγαρο των Ηλυσίων βρίσκεται ο Εμμανουέλ Μακρόν που θέλει να δώσει ώθηση στην ΕΕ με μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ γιορτάζει στο μεταξύ την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής και υπάρχει ήδη συμφωνία για την Ελλάδα. Κάπως έτσι διαγράφεται το σκηνικό για τη διήμερο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών.

Αέρας ενότητας, αλλά…

«Βιώνουμε την επιστροφή μιας ΕΕ που προσφέρει λύσεις και όχι προβλήματα», γράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες. Σε μεγάλα προβλήματα όπως η μετανάστευση, η άμυνα και η ανάπτυξη, δεν αναμένονται δραματικές αποφάσεις και όλοι ελπίζουν ότι θα επικρατήσουν τα θετικά μηνύματα, ότι η ΕΕ είναι σε θέση να δράσει παρά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες με τη Βρετανία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ορισμένοι μάλιστα ονειρεύονται την ευρωπαϊκή άνοιξη. Το κλίμα είναι καλύτερο, δηλώνουν διπλωμάτες. Το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους, όπως επιβεβαιώνει το αμερικανικό ινστιτούτο Pew σε μεγάλη έρευνα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα το 68% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά για την ΕΕ -πρόκειται για 18 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι πριν το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η ίδια τάση καταγράφεται και στη Γαλλία και αποδίδεται στον «παράγοντα Μακρόν». Η επιρροή του έφτασε μέχρι το Βερολίνο. Για καιρό η καγκελάριος Μέρκελ, αρνιόταν να βάλει στο στόμα της τη λέξη «αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», αλλά από προχθές δείχνει συμπάθεια στην ιδέα μετεξέλιξης της ευρωζώνης με έναν κοινό υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό. Βέβαια στο Συμβούλιο Κορυφής δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση σε βάθος για τέτοια θέματα, στο παρασκήνιο, ωστόσο Μέρκελ και Μακρόν συντονίζουν τις θέσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην αμυντική πολιτική, έναν τομέα που η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει δικό της προφίλ μετά τη στάση του προέδρου Τραμπ.

Τα σημεία διαφωνίας παραμένουν

Από την πλευρά των Ευρωπαίων δίνεται επίσης έμφαση στην ευρωπαϊκή ενεργοποίηση ενός πλέγματος κανόνων γθα ένα πολυμερές, ανοιχτό εμπορικό σύστημα και στην αντιμετώπιση των τάσεων προστατευτισμού, ένας έμμεσος υπαινιγμό στον αμερικανό πρόεδρο. Το ίδιο και για την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα, για την οποία η ΕΕ ελπίζει σε μια «πολιτική συμφωνία σύντομα». Αλλά η ΕΕ δεν θα ήταν ΕΕ, εάν δεν είχε στην ατζέντα της και προβλήματα. Στην προσφυγική πολιτική υπάρχει στασιμότητα, το σχέδιο για την διακοπή των προσφυγικών ροών μέσω της κεντρικής Μεσογείου δεν φέρνει αποτελέσματα και ο αριθμός των προσφύγων σε σχέση με το 2016 έχει αυξηθεί κατά 26%. 

Η ίδια στασιμότητα επικρατεί και στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο κείμενο της πρόσκλησης αναφέρεται πολύ αόριστα ότι η Κομισιόν θα εξετάσει δυνατότητες για πιθανές λύσεις, μια επιβεβαίωση της αμηχανίας. Αλλά και οι επιπτώσεις τους Brexit θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσαρμονία. Για δύο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που βρίσκονται στο Λονδίνο αναζητείται νέα έδρα και τα 27 εναπομείναντα κράτη διαγκωνίζονται για το ποιο θα τους φιλοξενήσει. Τα κριτήρια επιλογής θα καθοριστούν απόψε το βράδυ, στο κλείσιμο της ημέρας.     

Facebook Comments