Η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της διαπιστώνει ότι αρκετές μικρές χώρες της ευρωζώνης φαίνεται  να βιώνουν μία σημαντική έκρηξη της επενδυτικής δραστηριότητας αυτή τη στιγμή. Πρώτη η Ιρλανδία, ακολουθούν Εσθονία, Ελλάδα, Σλοβενία και η Φινλανδία.

Οι διακυμάνσεις των επενδύσεων είναι αυτές που οδηγούν τους επιχειρηματικούς κύκλους και η ευρωζώνη δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Στους επιχειρηματικούς κύκλους πολλών χωρών της ευρωζώνης, οι διακυμάνσεις των επενδύσεων μπορούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της απόκλισης του ΑΕΠ από τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης.

Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η GS είχε τήρησε μία προσεκτικά αισιόδοξη θέση σχετικά με τις προοπτικές βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, εντοπίζοντας ως μία ισχυρή πιθανότητα οι επενδυτικές δαπάνες να αυξηθούν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν. Αν οι επιχειρήσεις σχεδιάσουν μια διεύρυνση της ανάκαμψης, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αυτοσυντηρούμενη δυναμική ανάπτυξης των επιχειρηματικών επενδύσεων και επομένως μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, παρά την πρόσφατη άνοδο του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, η οδηγούμενη από τις επενδύσεις ανάκαμψη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Η ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη δεν στηρίχθηκε στις επενδύσεις.

Οι επενδυτικές δαπάνες παρέμειναν “βουβές” σε μεγάλο μέρος της σταδιακής ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ από την κρίση χρέους του 2011/2012. Αντ αυτού, η ανάκαμψη βασίστηκε στην έκτακτη στήριξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2014 και τη μείωση της αξίας του ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η ανάκαμψη ισχυροποιήθηκε οδηγώντας την GS να αναβαθμίσει ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για το 2017, αν και διατηρεί αρκετή επιφύλαξη κυρίως λόγω του πολύ υψηλού χρέους της Ιταλίας και τον κίνδυνο η εξωτερική ζήτηση να αποτύχει και πάλι να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει, η Ιρλανδία είναι αυτή που οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος της ενίσχυσης των επενδύσεων.

Η σημαντική αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2016 έχει σπάσει την τάση του τελευταίου διαστήματος. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και παρέμειναν σχετικά ισχυρές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάργηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ιρλανδία. Ενώ η πλήρης ανάλυση δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας εκτιμά ότι οι διεθνείς συναλλαγές πνευματικής ιδιοκτησίας από την εγχώριες διεθνείς εταιρείες συνέβαλαν περίπου 400% στην ετήσια αύξηση των επενδύσεων στη χώρα.

Αντίθετα, οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες στην ευρωζώνη το δ τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης (εκτός των τεσσάρων μεγάλων – Γερμανία/Γαλλία/Ιταλία/Ισπανία) φαίνεται να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης των επιχειρηματικών επενδύσεων το 2016. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές κυνηγούν τις υψηλότερες αποδόσεις στις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης.

Συγκρίνοντας τα σημερινά επίπεδα επιχειρηματικών επενδύσεων με τον ιστορικό μέσο όρο, η G.S διαπιστώνει ότι πολλές μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται ότι βιώνουν μία σημαντική, έστω και βραχύβια, έκρηξη της επενδυτικής δραστηριότητας αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Σλοβενία ​​και η Φινλανδία αναπτύσσονται σε υψηλά ποσοστά σε σχέση με τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, αυτός ο συγκεκριμένος συνδυασμός χωρών υποδηλώνει ότι μέρος από την ανάπτυξη των επενδύσεων του παρελθόντος στις τέσσερις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης μπορεί να οφείλεται στην ανάκαμψη από μία χαμηλή βάση και όχι από την σύγκλιση των θεμελιωδών μεγεθών.

Η ελληνική οικονομία, για παράδειγμα, μόλις αρχίζει να σταθεροποιείται μετά από σχεδόν μια δεκαετία σοβαρής ύφεσης και σημαντικής διάβρωσης του ΑΕΠ. Η Φινλανδία είχε μείνει πίσω σε σχέση με την ανάκαμψη που σημείωσε η ευρωζώνη και έχει μια οικονομία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον μεγάλο αριθμό τοπικών βιομηχανιών. Η Πορτογαλία και η Σλοβενία ​​είχαν επίσης μείνει πίσω στην πρόσφατη ανάκαμψη της περιοχής.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments