Επαναφορά της «ρήτρας θανάτου» σε νέες αλλά και παλιές επικουρικές συντάξεις
Βόμβα μειώσεων και επαναφορά της «ρήτρας θανάτου» σε νέες αλλά και παλιές επικουρικές συντάξεις κρύβουν οι αλλαγές που προτίθεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας
Βόμβα μειώσεων και επαναφορά της «ρήτρας θανάτου» σε νέες αλλά και παλιές επικουρικές συντάξεις κρύβουν οι αλλαγές που προτίθεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας
Βόμβα μειώσεων και επαναφορά της «ρήτρας θανάτου» σε νέες αλλά και παλιές επικουρικές συντάξεις κρύβουν οι αλλαγές που προτίθεται να φέρει το υπουργείο Εργασίας στο νόμο 4387/2016 προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι παγωμένες από την 1/1/2015 και μετά νέες αιτήσεις που μέχρις στιγμής έχουν υποβάλει περίπου 75.000 ασφαλισμένοι.
Οι αλλαγές στο νόμο για τις επικουρικές φέρνουν τα πάνω κάτω στα ποσά που περιμένουν να πάρουν όσοι αποχώρησαν από την 1/1/2015 και μετά, καθώς στις αποδοχές που θα βγάζουν την επικουρική τους σύνταξη θα περιλαμβάνονται μόνο αυτές για τις οποίες πράγματι κατεβλήθησαν και εισφορές στο ταμείο και θα πρέπει να εμφανίζονται από 1/1/2016 και μετά στις ατομικές μερίδες ασφάλισης κάθε εργαζομένου.
Αν οι εισφορές κρατήθηκαν από εργοδότες και επιχειρήσεις αλλά δεν αποδόθηκαν, τότε το διάστημα για το οποίο δεν αποδόθηκαν δεν θα «μετράει» στο συντάξιμο χρόνο του ασφαλισμένου. Αυτός ο χρόνος για τον οποίο δεν υπάρχουν καταβληθείσες εισφορές «περασμένες» στη μερίδα του ασφαλισμένου δεν θα πιστώνεται και θα χάνεται και το ανάλογο ποσό επικουρικής.
Δεν αρκεί δηλαδή ένας εργαζόμενος να έχει κράτηση από το μισθό του το 3,5% για επικουρική ασφάλιση, αλλά θα πρέπει αυτή η εισφορά να έχει αποδοθεί και υπεύθυνος να τη διεκδικήσει δεν είναι το ΕΤΕΑ αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος!
Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει αλλαγές στο νόμο για τις επικουρικές γιατί έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια από την ημερομηνία εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων και δεν έχει βγει ούτε μία σύνταξη με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που ισχύει από 1/1/2015.
Τις αλλαγές μάλιστα αναγκάστηκε να αποκαλύψει ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, μετά την γκάφα με έκδοση επικουρικών χωρίς να έχει μπει σε εφαρμογή ο νέος νόμος, τις οποίες ο ίδιος υποχρεώθηκε να ακυρώσει ως παράνομες με την εγκύκλιο που έφερε στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.» την περασμένη Παρασκευή. Στην ίδια εγκύκλιο ανέφερε επί λέξει ότι «προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων».
Η νομοθετική ρύθμιση, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», θα προβλέπει δυο πράγματα:
Με την αλλαγή αυτή το υπουργείο Εργασίας καταργεί την επί πιστώσει ασφάλιση όσον αφορά τις επικουρικές, ενώ εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους που θα ψάχνουν τις χαμένες εισφορές τους, να… τις ξαναπληρώσουν για να μη χάσουν και τη σύνταξη.
Τα χειρότερα όμως έρχονται με την εφαρμογή της ρήτρας θανάτου.
Η σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά θα υπολογίζεται και με βάση το πόσα χρόνια ζωής θα έχουν οι συνταξιούχοι από την ηλικία της συνταξιοδότησής τους, αλλά και με το πόσα χρόνια θα ζήσει ο/η σύζυγος σε περίπτωση μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου!
Αυτές οι ρήτρες (αποκαλούμενες ρήτρες θνησιμότητας) προβλέπονται αναλυτικά στην απόφαση του υπουργείου με υπογραφή Πετρόπουλου στις 7/6/2016 για τις τεχνικές παραμέτρους υπολογισμού εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων και θα ενεργοποιηθούν με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο για να βγουν οι νέες συντάξεις. Ο νέος τύπος για τις επικουρικές θα εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές και αυτό κλείδωσε ύστερα από συνεννοήσεις με την τρόικα.
Οπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδια στελέχη, η σύνταξη θα είναι μεταβαλλόμενη, ανάλογα με τους δείκτες θνησιμότητας, ώστε αν οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, το ποσό να είναι μικρότερο.
Το βέβαιο είναι ότι όσο πιο αργά αποχωρούν οι ασφαλισμένοι τόσο περισσότερο θα τους πιάνει το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τόσο μικρότερη επικουρική θα πάρουν.
Τα νέα ποσά που παραθέτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής είναι μεν ενδεικτικά, αλλά δείχνουν ότι οι επικουρικές σταδιακά θα εξανεμιστούν.
Οσοι αποχωρούν από 1/1/2015 και μετά θα παίρνουν ένα τμήμα σύνταξης για τα έτη ασφάλισης ως το 2014 και ένα δεύτερο τμήμα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τις… ρήτρες θανάτου. Το διάστημα ως το 2014 υπολογίζεται με συντελεστή 0,45% του μέσου όρου αποδοχών από το 2002 και μετά, επί το σύνολο των ετών ασφάλισης. Ενώ το τμήμα σύνταξης από 1/1/2015 και μετά θα υπολογίζεται με τον τόκο που αποδίδουν οι εισφορές που έχουν πληρωθεί, δηλαδή ελάχιστα…
Facebook Comments