Stratfor: Τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Stratfor: Τα τρία βασικά προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα
Stratfor: Τα τρία βασικά προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα
Πρόβλημα ρευστότητας, ουσιαστική αποπληρωμή του χρέους το 2015, εκροές καταθέσεων. Το think tank «Stratfor» προχώρησε σε μια μακροσκελή ανάλυση για τα άμεσα προβλήματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον αναλυτή Adriano Bosoni, αυτή τη στιγμή απασχολούν την Ελλάδα τρία βασικά προβλήματα:
Προβλήματα ρευστότητας. Τα έσοδα από την είσπραξη φόρων μειώνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης στα μέσα του έτους, που θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ουσιαστική αποπληρωμή του χρέους για το υπόλοιπο του έτους. Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει χρήματα στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Ιούλιο και στην ΕΚΤ μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, αλλά χρειάστηκε να αναζητήσει πόρους από παντού.
Εκροές καταθέσεων. Μέχρι τώρα έχουν κάνει φτερά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εκροές επιβραδύνθηκαν προσωρινά όταν η Αθήνα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της, στις 20, Φεβρουαρίου αλλά στις 18 Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες οι εκροές καταθέσεων κυμάνθηκαν μεταξύ 300 εκατ. και 400 εκατ. Ευρώ.
Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει μια πιο ολοκληρωμένη λίστα των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων τις επόμενες εβδομάδες. Η Αθήνα αναμένεται να έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα αιτήματα.
Βραχυπρόθεσμα αιτήματα: Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα όσο το δυνατόν συντομότερα. Έτσι η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερώσει την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης και από την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Μακροχρόνια αιτήματα: Από τα τέλη Ιουνίου, η Ελλάδα θα ζητήσει μια συμφωνία για διαγραφή του χρέους αλλά η ΕΕ θα συνεχίσει να είναι ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντίθετα θα προτείνει χρονική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και καλύτερο επιτόκιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να δεχθεί την προσφορά. Το σημείο-κλειδί θα είναι τα μέτρα που θα ακολουθούν τη συμφωνία.
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν την εξουσία να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να στριμώξουν την Αθήνα σε μια γωνία. θα σταθεροποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν θα λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας.
Οι έλεγχοι κεφαλαίων μπορούν να παρουσιαστούν σε περίπτωση που η Αθήνα θελήσει να αγοράσει χρόνο έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της – ειδικά μετά τον Ιούνιο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε οι έλεγχοι κεφαλαίων θα είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο θα είναι ένα παράλληλο νόμισμα.
Στις 19 Μαρτίου η Αθήνα υποσχέθηκε να παρουσιάσει μια λίστα με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς τους δανειστές της που έχει ως στόχο να κατευνάσει τις αμφιβολίες και να εξασφαλίσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος διάσωσης της.
Παρόλα αυτά, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα έτσι ώστε να της αποσπάσει και άλλες υποχρεώσεις. Οι δανειστές κατά πάσα πιθανότητα θα «σπάσουν» την τελευταία δόση προς την Ελλάδα σε μικρότερες για να την πιέσουν ακόμη περισσότερο την χώρα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και αν λάβει ολόκληρη η δόση, η Αθήνα, τον Ιούνιο, θα βρεθεί μπροστά στο τέλος της παράτασης. Και τότε η Αθήνα θα βγει στις αγορές γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να το κάνει ή θα ζητήσει και άλλα χρήματα από τους δανειστές επιβάλλοντας ελέγχους κεφαλαίων μέχρι να έρθει σε συμφωνία διερωτάται το think tank.
Facebook Comments