Εύσημα στην Ελλάδα, αλλά και στον εαυτό του απένειμε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη σημερινή ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.«Η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε μόλις τρία χρόνια, αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητά της και πλησιάζει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στη δευτερολογία του πάντως, απέρριψε με έμφαση την κριτική ότι η Ελλάδα υποφέρει λόγω μίας πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η Ευρώπη. «Η Ελλάδα δεν είναι θύμα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι θύμα ανεύθυνων συμπεριφορών των ίδιων των ελληνικών κυβερνήσεων» είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο και συμπλήρωσε, σχεδόν οργισμένος: «Αν δεν υπήρχε η Ευρώπη να την υποστηρίξει, η Ελλάδα θα είχε ήδη χρεοκοπήσει».

Είχε προηγηθεί έντονη κριτική για τη γενικευμένη πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη, κυρίως από βουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας, της Αριστεράς και των Πρασίνων. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Κύπριου ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου ο οποίος μίλησε εξ΄ ονόματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «Ο κ. Μπαρόζο πρέπει να ζει σε διαφορετική Ευρώπη από αυτή που ζω εγώ. Στις Βρυξέλλες έχει ζητιάνους σε απόσταση 100μ. από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο ευρωβουλευτής από την Κύπρο.

Μπαρόζο εναντίον όλων

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο επιχείρησε να υπερασπιστεί το έργο της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Κομισιόν – θητείας, η οποία είχε αρχίσει με μία απρόβλεπτη κρίση και ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες με πυρά κριτικής, υπερβολικά πολλές φορές, από εχθρούς και φίλους.

Ήταν η τελευταία ομιλία του «για την κατάσταση της Ένωσης» στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, καθώς ο Πορτογάλος πολιτικός αποχωρεί από την ηγεσία της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του 2014 και δεν διστάζει να μιλήσει για εκείνους που «εθνικοποιούν τις επιτυχίες και ρίχνουν στην Ευρώπη την ευθύνη για τις αποτυχίες», ενώ άφησε αιχμές για στάση κωλυσιεργίας από εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς πάντως να τις κατονομάσει. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει ότι η Ευρώπη είναι «στο σωστό δρόμο» για την ανάκαμψη και μπορεί να βγει ενωμένη από την κρίση το 2014.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχόλια του ευρωσκεπτικιστή Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ ότι η εποχή Μπαρόζο «ήταν μία καλή δεκαετία για τους γραφειοκράτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι για τους φτωχούς και τους ανέργους». Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο Γερμανού ευρωβουλευτή προς τον επικεφαλής του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας: «Κύριε Φάρατζ, όλα αυτά τα χρόνια που είστε εδώ, δεν είδα να έχετε παρουσιάσει ούτε μία έκθεση στο Κοινοβούλιο, να είστε πουθενά σκιώδης εισηγητής, να δημοσιεύετε μία γνώμη σχετικά με τα όσα συζητούμε εδώ. Το μόνο που κάνετε είναι να κάθεστε αναπαυτικά στην πρώτη σειρά και να αερολογείτε».

Facebook Comments