Δυσοίωνες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την οικονομία της Αργεντινής, που εν μέσω μειωμένων τιμών των εμπορευμάτων της στις διεθνείς αγορές και παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης με μερίδα πιστωτών της βλέπει τα έσοδά της να μειώνονται και τον κίνδυνο της ύφεσης να παραμονεύει.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους διευρύνθηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της στο 7,9% καθώς η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής σημείωσε ισχνή ανάπτυξη μόλις 0,5%. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,9% σε σύγκριση με το 2013 εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων στα οποία έχουν υποχωρήσει παγκοσμίως οι τιμές της σόγιας, των σιτηρών και του καλαμποκιού, που είναι καίρια εξαγώγιμα προϊόντα της Αργεντινής. Καθοριστικός παράγοντας στην πτώση των τιμών αυτών των προϊόντων είναι η περιορισμένη ζήτηση από τη Βραζιλία, σημαντικό εμπορικό εταίρο του Μπουένος Αϊρες, της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα.

Παράλληλα, πάντως, μειώθηκαν οι εισαγωγές κατά 11,5%. Καταλυτικός παράγοντας ήταν τα περιορισμένα κεφάλαια σε δολάρια που ήταν διαθέσιμα για τις εταιρείες της χώρας μετά τους περιορισμούς που επεβλήθησαν προκειμένου να περιφρουρηθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.

Τα επίσημα στοιχεία της χώρας, που φέρουν την οικονομία να έχει σημειώσει ανάπτυξη 0,5% στη διάρκεια του 2014, αμφισβητούνται, πάντως, από ορισμένους οικονομολόγους οι οποίοι επιμένουν πως το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σημαντικά το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τον Φάουστο Σποτόρνο, οικονομολόγο της Orlando J Ferreres & Asociados (OJF), η οικονομία της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 2,6% το περασμένο έτος και είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 0,6% φέτος με την υπόθεση πως το Μπουένος Αϊρες θα καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με τα hedge funds που έχουν προσφύγει εναντίον του σε αμερικανικά δικαστήρια. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα συρρικνωθεί κατά 1,9%, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς του εν λόγω οικονομολόγου.

Facebook Comments