Έξι μήνες πριν από τις γαλλικές δημοτικές εκλογές, το ένα τρίτο των Γάλλων (ποσοστό 34%) δηλώνει πως αισθάνεται «κοντά στις ιδέες» της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop για το εβδομαδιαίο περιοδικό Σημερινές Αξίες (Valeurs Actuelles) η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των ερωτηθέντων που δηλώνει ότι συμπαθεί την ακροδεξιά πολιτικό απάντησε πως αισθάνεται «αρκετά κοντά» στις ιδέες της Λεπέν, και το 9% «πολύ κοντά». Αντίθετα, από εκείνους που δηλώνουν ότι δεν συμμερίζονται τις ιδέες της, το 66% απάντησε ότι «είναι πολύ μακριά» από όσα πρεσβεύει η Λεπέν, το 38% «πολύ μακριά» και το 28% «αρκετά μακριά».

Σύμφωνα με την έρευνα της Ifop, το 38% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν το κόμμα της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) και το 11% των αριστερών ψηφοφόρων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πλησίον της ιδεολογίας της ακροδεξιάς πολιτικού. Από τους ψηφοφόρους του χαρακτηριζόμενου ακόμη πιο αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν, η Λεπέν αποσπά θετικές γνώμες ενός 21%.

Επίσης μεγάλη είναι η απήχηση των ιδεών της Λεπέν σε όσους δηλώνουν πως δεν έχουν πολιτική άποψη: το 28% συμμερίζεται τις ιδέες της, ενώ το 39% τις κατανοεί.

Το 60% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως η Μαρίν Λεπέν «επιθυμεί πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα», για το 44% αυτή «κατανοεί τα προβλήματα του κόσμου» και το 31% πιστεύει πως «έχει λύσεις για να βγει η χώρα από την κρίση».

Η έρευνα διαπιστώνει πως οι ιδέες της Λεπέν έχουν την ίδια απήχηση τόσο στους άνδρες (36%), όσο και στις γυναίκες (33%), ενώ η αποδοχή τους είναι μεγαλύτερη στους κόλπους των εργατών και των εργατοϋπαλλήλων (39%), απ’ ό,τι στους δημοσίους υπαλλήλους και στους ελεύθερους επαγγελματίες (26%).

Παράλληλα, η Λεπέν διεύρυνε τη απήχησή της σε πιο νεαρές ηλικίες, εξασφαλίζοντας θετικές απαντήσεις για το πρόσωπό της και τις ιδέες της τόσο από το ένα τρίτο των νέων (18-24 ετών), όσο και των γηραιότερων (άνω των 65 ετών).

Η έρευνα, που δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν από την πρώτη εξόρμηση της Λεπέν, που προβλέπεται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Μασσαλία, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου, με δείγμα 1.014 ενηλίκους, που αντιπροσώπευε όλες τις κοινωνικές ομάδες άνω των 18 ετών. Το περιθώριο σφάλματος της έρευνας είναι ±1,8%.

Facebook Comments