Τα κεφάλαια που μπαίνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό μπορεί να μην κατευθύνονται στα ταμεία των τραπεζών ή σε παραγωγικές επενδύσεις, βρίσκουν όμως, το δρόμο για το Χ.Α.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. στην πρώτη πεντάδα των αγοραστών στο Χρηματιστήριο για τον Αύγουστο κατατάσσονται η Ελβετία (χώρα που ως γνωστόν αποτελεί τον τραπεζικό παράδεισο των Ελλήνων καταθετών, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως εισηγμένες ή άλλες εταιρείες) και τα νησιά Καϋμάν που φιλοξενεί τις off shore επιχειρήσεις εκατοντάδων Ελλήνων επιχειρηματιών εισηγμένων και μη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, διατυπώνονται ερωτήματα ως προς την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται πλέον εντόνως στην εγχώρια κεφαλαιαγορά από τον Μάιο κι έπειτα, δεδομένου ότι, όπως έχει τονιστεί, οι ξένοι παραμένουν αγοραστές στο Χ.Α. εδώ και δέκα μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αποθετηρίου, την μερίδα του λέοντος από πλευράς τοποθετήσεων στο Χ.Α. έχουν κεφάλαια, προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο με τζίρο αγορών 333,9 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα κεφάλαια από Γαλλία με 34,8 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, στην Τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκονται τα κεφάλαια που προέρχονται από την Ελβετία, συνολικού ύψους ως προς τις αγορές 47,5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια έπονται τα κεφάλαια που επενδύονται από τις ΗΠΑ, ύψους 23,7 εκατ. ευρώ, ενώ η πεντάδα ολοκληρώνεται με τα κεφάλαια που προέρχονται από τα νησιά Κάϋμαν με 23,09 εκατ. ευρώ.

Όπως έγραψε το «M», η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 27,7% έναντι 28,5% στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο συνέπεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, όπου η συμμετοχής του ΤΧΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική (17,69 δις ή 36,9%), η συμμετοχή των ξένων επενδυτών – εξαιρώντας την συμμετοχή του ΤΧΣ – στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 43,9% έναντι 43,1% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 1,86%. Επίσης, οι ξένοι επενδυτές τον Αύγουστο 2013 πραγματοποίησαν το 47,2% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

ΧΣ

Facebook Comments