Το «πράσινο φως» στο νέο σύστημα εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα φέρει 6.000 τράπεζες της Ευρωζώνης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έδωσαν σήμερα οι ευρωβουλευτές, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση.

Βάσει της απόφασης, η ΕΚΤ θα έχει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου από το 2014, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έγκριση του σχεδίου αυτού από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο και ένα τείχος προστασίας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με μηχανισμούς για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που θα διασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια των καταθέσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα δυσκολότερα και πιο φιλόδοξα σχέδια της Ε.Ε. Ύστερα από τρία χρόνια αναταραχής στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, η δημιουργία ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη θεωρείται καταλυτική για να προστατευθεί το ευρώ από ενδεχόμενες νέες κρίσεις. Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα που προκαλούν ανησυχία.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, έχει προσπαθήσει να περιορίσει τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ καθώς και τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής και ενός ταμείου για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, καθώς ανησυχεί ότι στο τέλος θα επωμιστεί εκείνη το μεγαλύτερο κόστος.

Παράλληλα, το ευρωκοινοβούλιο θέλησε να ενισχύσει τον δικό του ρόλο στην αντιμετώπιση μιας κρίσης, απειλώντας να καθυστερήσει την έγκριση της εποπτείας της ΕΚΤ, εάν η κεντρική τράπεζα δεν του γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για τις αποφάσεις που λαμβάνει. Πολλά από αυτά τα εμπόδια έχουν ήδη αρθεί, ενώ αργά την Τρίτη η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η ΕΚΤ θα είναι ο μόνος εποπτικός φορέας του τραπεζικού κλάδου. Έως τότε ο Ντράγκι θέλει να έχει γίνει το επόμενο βήμα, να έχει συσταθεί και να λειτουργεί μια αρχή για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων τραπεζών. Το θέμα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στο Βίλνιους την Παρασκευή, οι οποίοι ευελπιστούν να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη του έτους.

Facebook Comments