Μαγική εικόνα το Χρηματιστήριο! Κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, το  ταμπλό άλλαξε πρόσημο σχεδόν… μαζικά. Κάτι που έγινε αισθητό κυρίως στον 25άρη.

 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 997 μονάδες και μάλιστα με κέρδη 0,82%, ενώ σε θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μετοχών 70 έναντι 47. Επιπρόσθετα, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στυα 48,6 εκατ. ευρώ και πλέον η αισιοδοξία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Μετά από δύο μέρες διόρθωσης, μέχρι ις 980 μονάδες, η αγορά δείχνει διαθέσεις επιστροφής στα κέρδη, με τους ξένους να αποτελούν μονίμως αγοραστές ποντάροντας στο σενάριο επιστροφής στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Η Barclays τόνιζε σε έκθεσή της σήμερα ότι η χώρα μας κινείται εντός στόχων  και η JP Morgan εκτιμά πως η Ελλάδα ενδεχομένως να μη χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Αλλά κι αν χρειαστεί, τα κεφάλαια θα είναι διαχειρίσιμα.

 

Οι αγοραστές μετά την αποκομιδή κερδών χθες, επέστρεψαν πάλι στις τράπεζες. Η Εθνική από τα χαμηλά των 3,15 ευρώ, έκλεισε με κέρδη στα 3,23 ευρώ, ενώ κινήθηκε και πιο ψηλά, στα 3,26 ευρώ.  Η Alpha κινήθηκε σταθεροποιητικά και στο τέλος έκλεισε με άνοδο 1,56%, στα 0,5850 ευρώ, με την αγορά να προσδοκά ότι στα επίπεδα των 0,60 ευρώ, οι επενδυτές θα θελήσουν να εξασκήσουν τα warrants που κατέχουν.  Με χαμηλό στο 1,29 ευρώ η Πειραιώς, βρέθηκε στα ψηλά του 1,36, για να κλείσει στο 1,33 ευρώ.  Πλέον, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η έκθεση της Blackrock δεν θα είναι αποκαρδιωτικό για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση περιορισμού των λειτουργικών τους εξόδων με μείωση προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων θα συνεχιστεί εντατικά τα επόμενα χρόνια.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της MIG έκανε τη διαφορά την Πέμπτη, με την απτίμησή της να θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή. Έκλεισε με κέρδη 7,21%, στα 0,34 ευρώ και 2,8 εκατ. τεμάχια. Οι ξένοι βγαίνουν αγοραστές στον Μυτιληναίο, μετά τις επιτυχημένες παρουσιάσεις της διοίκησης στο Λονδίνο και όχι μόνο. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, το ανεκτέλεστο έργων της ΜΕΤΚΑ και το profil του ομίλου εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων. Η μετοχή έκλεισε στα 4,88 ευρώ και με κέρδη 2,95%. Οι νέες δουλειές της Ιντραλότ δίνουν ώθηση στη μετοχή και σήμερα, με τη μετοχή στο 1,67 ευρώ, στα 7,70 ευρώ ενισχύθηκαν τα ΕΛΠΕ, σχεδόν κατά 2%, 1,915 ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, στα 8 ευρώ με υψηλό έτους τα 8,27 ευρώ.

Επιστροφή στα κέρδη για τη Βιοχάλκο, στα 4,46 ευρώ, κλείσιμο πολύ κοντά στα 8 ευρώ για την ΔΕΗ με υψηλό έτους στα 8,49 ευρώ, στα 2,09 ενισχύθηκαν τα ΣΩΛΚ και στα 11,69 η ΜΕΤΚΑ. Οι πληροφορίες περί ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ανεβάζουν τη μετοχή στα 17,30 ευρώ, υποτονική αντίδραση για την ΕΥΔΑΠ και γενικότερα, υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι οι μετοχές είναι θέμα χρόνου να βρεθούν στα υψηλά τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Α. Μάνθου της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, «Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 930 μονάδων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έφερε το Γενικό Δείκτη με συνοπτικές διαδικασίες υπεράνω της αντίστασης των 975 μονάδων πραγματοποιώντας μάλιστα ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο gap up πάνω από τις 980 μονάδες.

Χαρακτηριστικός είναι επίσης και ο σχηματισμός βραχυχρόνιας συσσώρευσης κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων κυρίως προς διαγραμματικό χώνεμα των τιμών. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η ανοδική καταστρατήγηση του εν λόγω σχηματισμού καθώς θα βάλει ως στόχο το επίπεδο αντίστασης των 1.050 μονάδων με ένα πιθανό «μίνι» stop στο όριο των 1.017 μονάδων (αποτελεί το κατά 61,8% διορθωτικό Fibonacci  επίπεδο της μεγάλης πτωτικής κίνησης από τις 1160 μονάδες στις 788 μονάδες)».

ΧΣ

Facebook Comments