Σε ένα με ενάμιση μήνα αναμένεται η οριστική απόφαση για το σχέδιο εξυγίανσης της Sato, για την οποία χθές εκδικάσθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με το 76,79% επί του συνόλου των πιστωτών της, με βάση τις σχετικές διαδικασίες του άρθρου 99.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συμφωνία έχει επιτευχθεί με το σύνολο των τραπεζών και το βασικό πλάνο εξυγίανσης, το οποίο έχει επισκοπηθεί από τη Deloitte περιλαμβάνει:

  • Κεφαλαιοποίηση οφειλών από τις τράπεζες ύψους 18 εκατ. ευρώ και συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας
  • Αγορά έναντι 7 εκατ. ευρώ του ακινήτου (εργοστασίου) του ομίλου στη Θεσσαλονίκη από την Eμπορική Τράπεζα κι εν συνεχεία μίσθωσή του στη Sato για την επόμενη 15ετίας.
  • Μεταφορά του δανείου του ακινήτου της Ελευσίνας στην αγοράστρια Pasal Development (βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο ιδρυτής της Sato κ. Σ. Θεοδωρίδης) με αποτέλεσμα την περαιτέρω απομείωση των οφειλών της Sato κατά 12 εκατ. ευρώ
  • Κούρεμα των οφειλών στους ανέγγυους πιστωτές κατά 80%
  • Ρύθμιση των οφειλών σε ΙΚΑ και εφορία σε 90 δόσεις με τις προσαυξήσεις τους
  • Παροχή κεφαλαίων κίνησης στην εταιρεία από τις τράπεζες περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία την οποία ίδρυσε ο Σ. Θεοδωρίδης κι εν συνεχεία παρέδωσε στη δεύτερη γενιά, το γιό του κ. Γ. Θεοδωρίδη, θεωρεί ότι με βάση το συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο θα ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία δεδομένου ότι βελτιώνει σημαντικά τη χρηματοοικονομική της εικόνα μειώνοντας τις υποχρεώσεις τις από τα 68 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ πληρωτέα σε βάθος 10 έως 15 ετών, ενώ, όπως υποστήριξε χθές, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, διασώζει συνολικά 156 θέσεις εργασίας. Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι πλήν τριών άσκησαν χθές πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εταιρείας.

Στη διαδικασία άσκησε κύρια παρέμβαση και η Ελληνική Τράπεζα- ως ανέγγυος ωστόσο πιστωτής- ζητώντας την απόρριψη της συμφωνίας εξυγίανσης λόγω οφειλής προς αυτήν της διαφημιστικής Ashley & Holmes (η οποία ως γνωστόν έχει αφήσει σημαντικά χρέη συνολικά στην αγορά).

H Eλληνική Τράπεζα έχει κάνει απαιτητή τη συγκεκριμένη οφειλή από τη Sato. Σημειωτέον ότι η Sato είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2012 αίτηση υπαγωγής της στις διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99 και στην πορεία προχώρησε στη συμφωνία εξυγίανσης, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την στήριξη και επιπλέον κεφάλαια από πλευράς των τραπεζών.

Facebook Comments