Δεν βλέπει λόγο για αύξηση των επιτοκίων, παρά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς, όπως τονίζει, ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σπάζοντας παράδοση ετών, σύμφωνα με την οποία δεν δεσμευόταν ποτέ εκ των προτέρων για τις μελλοντικές της κινήσεις, η ΕΚΤ προανήγγειλε τον Ιούλιο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για μια «παρατεταμένη περίοδο».

«Έχουμε πει ότι θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα για το άμεσο μέλλον – ή ακόμη και χαμηλότερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε ο Άσμουσεν στην εφημερίδα Bild.

Αυτή τη στιγμή, το επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Η ΕΚΤ έχει προβλέψει πληθωρισμό 1,5% στην Ευρωζώνη φέτος και υποχώρησή του στο 1,3% το 2014.

«Αυτό είναι σίγουρα κάτω του στόχου της ΕΚΤ. Δεν βλέπουμε κανέναν πληθωριστικό κίνδυνο», είπε ο Άσμουσεν, ο οποίος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε υποστηρίξει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ακόμη έτοιμη, ώστε να σταματήσει άμεσα η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Facebook Comments