Η γερμανίδα καγκελάριος πίστευε έως το φθινόπωρο του 2012 ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη χωρίς να προκληθούν απαγορευτικά επίπεδα χρηματοοικονομικής αναταραχής.

Οι αναφορές στην πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που από τα άρθρα οικονομολόγων και τραπεζικών αναλυτών έφτασαν στα πιο επίσημα ευρωπαϊκά χείλη και έμειναν εκεί από το φθινόπωρο του 2011 τουλάχιστον έως τα τέλη του 2012, ποτέ δεν έπεισαν το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη χώρα μας

Τώρα έρχεται η επιβεβαίωση του πόσο κοντά βρεθήκαμε στην άβυσσο, από τον Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, τον Φλωρεντίνο τραπεζίτη που ως τον Νοέμβριο του 2011 ήταν ένα από τα έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο νέο του βιβλίο «Morire di Austerita» («Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα»), ο Μπίνι Σμάγκι αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πίστευε έως και την αρχή του φθινοπώρου του 2012 ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη χωρίς να προκληθούν απαγορευτικά επίπεδα χρηματοοικονομικής αναταραχής.

Ρίσκο με απρόβλεπτες συνέπειες

Προσεκτική και πραγματίστρια πολιτικός, η Μέρκελ δεν θα έπαιρνε ποτέ ένα μεγάλο ρίσκο χωρίς να έχει εξετάσει σε βάθος τις συνέπειες. Ζήτησε, λοιπόν, από τους ειδικούς της να εκπονήσουν μία αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και οι οικονομικοί κίνδυνοι ήταν απρόβλεπτοι και δεν μπορούσαν να υπολογιστούν με σαφήνεια. Αυτό, απ ό,τι φαίνεται, ήταν ο κρίσιμος παράγοντας για την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Facebook Comments